[FOTO][AUDIO]Judeţul Caraş-Severin a ajuns pentru a doua oară în 25 de ani, pe podiumul concursului naţional InfoEducaţie

Organizat din 1994, concursul naţional InfoEducaţie, este dedicat elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interes pentru crearea aplicaţiilor informatice, atât de la profilul informatică cât şi de la alte profile.

Concursul se desfaşoara în patru etape: pe unitatea şcolară, locală, judeţeană şi naţională şi este împărţit pe 5 secţiuni: Web, Roboţi, Multimedia, Educaţional şi Utilitar. Etapa naţionala se desfăşoară în fiacre an la tabăra Galaciuc, judeţul Vrancea.

La fiecare etapă sunt prezentate lucrări realizate de către elevi, indiferent de anul de studiu (clasele IX – XII). Participarea la etapele ulterioare este hotărâtă de clasamentele etapelor anterioare.

În etapa finală există şi un concurs open, pe echipe, pe parcursul a 24 de ore. Concursul constă în realizarea unei lucrări pe o temă dată. Lucrarea trebuie să îmbine elemente de proiectare, programare şi design.

Pe întreaga durată a taberei sunt organizate şi sesiuni de comunicare pe teme de inginerie software.

Toate mijloacele IT sunt oferite de Colegiul Naţional Unirea, comunitatea Tulnici şi Liceul Vidra.

Anul acesta, câştigătorii premiului doi ai etapei naţionale, la secţiunea robotică, au fost doi elevi ai Colegiului Naţional “Diaconovici Tietz” din Reşiţa.

Daniel Moica şi Marius Suflea sunt elevi în clasa a XI-a B la Colegiul Naţional “Diaconovici Tietz” din Reşiţa şi l-au avut ca şi profesor coordonator pe Cristian Ogăşan, profesor de informatică la acelaşi colegiu.

Concursul InfoEducaţie este un concurs naţional, zic eu, printre cele mai importante din ţară. La această competiţie elevii pot participa cu proiecte în care pot lucra chiar şi echipe, iar acestea se desfăşoară pe o perioadă lungă de timp.” a declarat Cristian Ogăşan.

Daniel Moica, component al echipei câştigătoare a declarat ca acest concurs l-a câştigat cu ajutorul lui Dumnezeu.

“Anul acesta ne-a ajutat Dumnezeu si am obţinut premiul al II-a la secţiunea de robotică, iar cu siguranţă munca depusă a fost răsplătită. Acest premiu ne ajută foarte mult pentru ca ne-a arătat de ce suntem în stare, ne-a arătat că putem face lucruri minunate, şi cu sigurantă dacă avem ajutorul potrivit putem ajunge şi mai departe în această lume,” a declarat elevul Daniel Moica.

Marius Suflea a declarat faptul că robotul a fost contruit integral de către cei doi tineri, cu lucruri pe care le aveau în casă şi cu costuri minime.

“Acest robot a fost contruit de la zero, fiecare circuit din el este făcut de către noi şi el se prezintă în momentul de faţă ca un produs final ce poate fi vândut. El este făcut pentru a îndeplini diferite misiuni, în principal de salvare. Ideea este ca robotul să poate merge în locuri unde accesul persoanelor este aproape imposibil. Robotul este realizat să nu aibă o singură utilitate, ci să poată îndeplini mai multe misiuni, cum ar fi salvarea de persoane sau stingerea de incendii,” a declarat Marius Suflea.

Particularitatea robotului construit de cei doi tineri reşiţeni, ce a dus la câştigarea premiului doi, constă în faptul că acesta este un robot modular. Corpul robotului pe care l-au prezentat cei doi nu reprezintă neapărat produsul final, ci doar o prezentare a ceea ce poate face. Creierul robotului şi toate componentele pot fi montate pe un robot de orice mărime care poate stinge chiar şi un incendiu, a mai declarat Marius Suflea.

Directorul Colegiului Naţional “Diaconovici Tietz” din Reşiţa, Viorica Gârtoi a felicitat elevii si profesorul coordonator pentru rezultatele obţinute şi a declarat că s-a dovedit încă o dată presigiul unităţii de învăţământ.

Câştigarea locului doi la concursul naţional InfoEducaţie, le asigură celor doi tineri, Daniel Moica şi Marius Suflea, un loc la orice facultate din domeniu, din România.

Cele mai citite

Related Articles