Detaşamentul românesc de 4 elicoptere pregătit pentru misiunea ONU din Mali

268

O comisie din cadrul Departamentului pentru Operații de Menținere a Păcii a Organizației Națiunilor Unite a evaluat Detașamentul de patru elicoptere dislocabil  „Carpathian  Pumas”, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). 

Concluziile evaluării certifică faptul că detașamentul îndeplinește standardele Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiune.

Obiectivele urmărite de comisie au constat în evaluarea personalului, tehnicii și materialelor, în vederea stabilirii capacității operaționale a detașamentului pentru îndeplinirea angajamentului asumat prin documentele încheiate între România și ONU.

Aeronavele vor fi dotate fiecare ca mijloace de apărare apropiată cu câte două mitraliere. Informaţiile au fost prezentate într-un interviu acordat lui Radu Dobriţoiu de şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: 

“Suntem deja în pregătire. Se află o echipă de evaluare la Kogălniceanu, unde se verifică nivelul de pregătire, echiparea contingentului care urmează să plece pentru îndeplinirea unei misiuni în Mali, o misiune sub mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Va începe în luna octombrie şi va avea durata de un an de zile. Sunt patru elicoptere care vor fi destinate evacuărilor medicale şi transportului de personal şi materiale, precum şi 120 de militari, personal de stat major, piloţi, echipe de tehnicieni de bord şi de asemenea, echipele de mentenanţă. Suntem în măsură să ne întrebuinţăm forţele şi mijloacele acolo unde este nevoie, ceea ce înseamnă pentru noi un înalt grad de apreciere a profesionalismului de care militarii români au dat dovadă, până în acest moment, în orice misiune au fost angajaţi.”

Detașamentul român participant la misiunea care va începe la mijlocul lunii octombrie va fi compus din aproximativ 120 de persoane (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma L-SAR.

România va sprijini ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii în zonele populate a elementelor armate ostile Acordului de Pace. Detașamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, căutare-salvare, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.