[FOTO] Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul are loc pentru prima dată în România

332

Peste 50 de piloţi din 13 ţări ale lumii participă de joi, 18 iulie la Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul care are loc pe Aerodromul Deva. România este pentru prima oară gazdă a unui asemenea concurs care se desfăşoară pe două clase – Unlimited, care se află la ediţia a 27-a, şi Advanced, la ediţia a 10-a.

Detalii ne oferă comandantul Aeroclubului Caransebeș, Cristian Iorgov, care este și coordonatorul echipei României de acrobație:

La ambele clase avem mai mulți concurenți, la clasa Avansat avem 31 de concurenți, iar la clasa Nelimitat 22 de participanți. Concurenții sunt din toată lumea, inclusiv din Japonia. Piloții români concurează la clasa avansați și sunt în număr de 5. Fiecare pilot are un program alcătuit din 10 figuri acrobatice. Aceste figuri acrobatice sunt standardizate și de dificultate diferită. Planorul este remorcat cu un avion remorcher la 1200 de m înălțime, după care i se dă drumul de acolo și trebuie să-și urmeze programul acrobatic. Concursul se deafășoară pe aerodromul de la Săulești. Deschiderea oficială a avut loc aseară, iar competiția se va desfășura până în data de 27 iulie. Sperăm să avem cât mai mulți spectatori,” a spus comandantul Cristian Iorgov.

În concurs vor evolua piloţi din România, Italia, Austria, Cehia, Franţa, Suedia, Rusia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, SUA şi Japonia.

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul este organizat de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română.

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul se va încheia pe 27 iulie cu premierea câştigătorilor şi un miting aviatic în care vor evolua Lotul naţional al României de acrobaţie cu motor “Hawks of Romania”, lotul naţional de acrobaţie cu planorul “White Wings” şi lotul naţional de paraşutism.

sursa foto: Cristian Iorgov/ 22nd FAI WGAC & 10th FAI WAGAC 2019 Deva, Romania/Dragoș Matei