[FOTO] Mehedinţi: 21 de localităţi afectate de inundaţii şi peste 3 mii de locuitori fără curent electric

659

În ultimele ore, în judeţul Mehedinţi, pe timpul manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase Cod Portocaliu şi Roşu de precipitaţii abundente, au fost salvate 48 de persoane. Datorită intervenţiei prompte a salvatorilor şi monitorizării permanente a evoluţiei situaţiei din teren, nu au fost înregistrate victime.

Conform unui comunicat de presă, precipitaţiile abundente căzute în cursul nopţii trecute au produs viituri şi inundaţii locale în 21 de localităţi, în dispeceratul ISU Mehedinţi fiind înregistrate zeci de solicitări de la cetăţeni. Salvatorii ISU Mehedinţi au acţionat cu motopompe pentru evacuarea apei acumulate în 26 de gospodării/case/beciuri de pe raza a 16 unităţi administrativ-teritoriale, fiind sprijiniţi în acţiunile de salvare de persoane, animale şi bunuri de către poliţişti şi jandarmi, dar şi de către autorităţile administraţiei publice locale.

Pompierii mehedinţeni au acţionat în localiăţile Malovăţ, 23 Augusţ Ghelmegioaia, Prunişor, Fântâna Domnească, Ştefan Odobleja, Baia de Aramă, Vj. Mare, Traian, Husnicioara, Scăpău, Pătulele, Ciochiuţa, Păltinişu, Faţa Cremenii, Tâmna, Bistriţa, Cioroboreni, Stigniţa, Meriş şi Podu Grosului, atât pentru salvarea a 48 de persoane din locuinţe şi autoturisme şi a două animale, dar şi pentru evacuarea apei din 26 gospodării/case/beciuri şi îndepărtarea a 22 de copaci căzuţi.

O situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Ghelmegioaia, unde au fost salvate 18 persoane, 12 dintre acestea din locuinţe şi alte 6 din autoturisme.

Din cauza efectelor produse de fenomenele hidro-meteorologice, circulaţia rutieră pe Drumul naţional DN 6 a fost blocată, aceasta fiind reluată în cursul nopţii. Circulatia feroviară a fost blocată în zona Balota – Dr.Tr.Severin. În cursul nopţii, două trenuri au staţionat în halta Balota şi Gara Dr.Tr.Severin, persoanele fiind transbordate, prin grija CFR Călători, în alte trenuri care circulau pe rute funcţionale.

La această oră, la nivelul judeţului Mehedinţi sunt afectate următoarele reţelele electrice, astfel:

  • 5 linii electrice afectate parţial (Godineşti-Baia de Aramă, Husnicioara-Prunişor, Motru-Ilovăţ, Strehaia-Albuleşti, Motru-Strehaia) cu 1390 abonaţi afectaţi;
  • 7 linii electrice afectate total (Husnicioara-Banoviţa 1, Husnicioara-Carieră 1, Husnicioara – Carieră 2, Burila – Jiana, Topleţ – Şantier Naval, Strehaia – Grozeşti, Strehaia – Filiaşi) cu 1682 abonaţi afectaţi. Echipele CEZ acţionează în continuare pentru remedierea avariilor.

În acest momenţ pompierii din cadrul ISU Mehedinţi derulează misiuni de salvare şi evacuare a apei cu ajutorul motopompelor şi înlăturare a aluviunilor din gospodării în localităţile Malovăţ, Prunişor şi Vj. Mare şi Ciochiuţa.

sursa foto ISU Mehedinţi