Vladimir Putin a interzis companiilor aeriene ruse să opereze zboruri către Georgia

54

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, vineri, un decret, prin care a interzis companiilor aeriene ruse să opereze zboruri către Georgia. Decizia lui Putin survine la numai o zi de la declanşarea unor proteste masive la Tbilisi, provocate de prezenţa unui deputat comunist rus în Parlamentul georgian, scrie RRA.

Potrivit decretului semnat de Putin, companiile aeriene din Rusia nu vor mai avea dreptul să transporte cetăţeni ruşi către Georgia începând cu data de 8 iulie 2019, iar companiilor din turism li se recomandă să nu le mai ofere ruşilor oferte pentru Georgia. Totodată, liderul de la Kremlin a cerut guvernului de la Moscova să acorde asistenţă cetăţenilor ruşi din Georgia, astfel încât aceştia să se poată întoarce în Federaţia Rusă, ţinând cont de suspendarea traficului aerian.

Amintim că joi seara, la Tbilisi a avut loc o manifestaţie antiguvernamentală de amploare, cauzată de discursul unui deputat rus în plenul parlamentului georgian. Participanţii la protest au cerut demisia ministrului de interne, a preşedintelui parlamentului şi a şeful Serviciului de Securitate al Georgiei. Autorităţile, însă, nu au dat curs solicitărilor formulate de protestatari şi, aproape de miezul nopţii, mai mulţi manifestanţi au încercat să pătrundă în clădirea legislativului.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor, care, pentru a se apăra, au aruncat cu pietre în ofiţerii de poliţie. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Georgia, aproximativ 240 de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor dintre protestatari şi poliţişti.

Vineri seară, opoziţia şi societatea civilă din Georgia au organizat un nou protest în faţa Parlamentului de la Tbilisi. Între timp, preşedintele Parlamentului georgian, Irakli Kobahidze, şi-a anunţat demisia, însă manifestanţii cer şi demisia ministrului de interne, după intervenţia brutală a forţelor de ordine împotriva protestatarilor.

sursa RRA