Moştenitorii României muzicale o prezintă la Sala Radio pe pianista Axia Marinescu

Ieri, prestigiosul post britanic BBC Radio 3, dar şi alte 10 posturi de radio publice europene, participante la proiectul Notturno (din România, Grecia, Suedia, Turcia, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia) au difuzat cele două recitaluri organizate în octombrie 2018 de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, susţinute de pianiştii Florian Mitrea şi Adela Liculescu în cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale. Postul public de radio românesc îşi dovedeşte astfel, încă o dată, rolul activ în promovarea tinerilor muzicieni, în ţară, dar şi peste hotare.

Moştenitorii României muzicale este un proiect iniţiat de Radio România Muzical în coproducţie cu Rotary Club Pipera în 2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului României Mari, care îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile durează o oră fără pauză, programul muzical este uşor de urmărit, indiferent de pregătirea muzicală, beneficiind de prezentarea pe scenă a lucrărilor muzicale şi a artiştilor interpreţi.

Următorul recital din această serie de succes este programat joi, 6 iunie, de la ora 19:00, la Sala Radio. Protagonistă – pianista Axia Marinescu, unul dintre cei mai activi muzicieni români din Franţa, cu o carieră internaţională. Evenimentul se derulează în cadrul Sezonului România-Franţa, iar programul este adaptat acestei idei, cuprinzând Gymnopedie nr. 1 şi Gnossienne nr. 1 de Erik Satie, caietul I din ciclul Imagini de Claude Debussy, Tableaux de France de Romain Zante, Sonatina în fa diez minor de Maurice Ravel şi Două piese impromptus op. 18 de George Enescu. Recitalul este prezentat de Andreea Kiseleff, realizator al matinalului Radio România Muzical.

Lucrarea Tableaux de France este inspirată de opere de artă semnate de creatori români în care sunt portretizate imagini din Franţa: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Victor Brauner etc. Suita va fi ascultată în premieră românească în cadrul recitalului, în prezenţa compozitorului Romain Zante. Întregul recital este însoţit de proiecţii ale tablourilor pictorilor români care s-au lăsat inspiraţi de peisaje franceze.

După recital, Axia Marinescu va oferi autografe pe discurile ei disponibile la standul Humanitas din foaierul Sălii Radio.

Recitalul din 6 iunie marchează şi revenirea pianistei Axia Marinescu (32 ani) pe marile scene bucureştene; ea a părăsit România la 17 ani, pentru a-şi continua studiile la şcoli de prestigiu din străinătate, după ce studia pianul de la vârsta de 5 ani, fiind elevă a Liceului de muzică George Enescu din Bucureşti. A debutat pe scena Sălii Radio la doar 11 ani, interpretând un concert de Mozart, fiind numită atunci de critică drept „o tânără pianistă incredibilă”. Numeroase premii obţinute în România şi în străinătate se regăsesc în palmaresul pianistei. La 17 ani a fost admisă la Conservatorul din Lausanne, a studiat apoi la Conservatorul naţional superior de muzică din Paris şi la Conservatorul Regal din Bruxelles.

Renumitul pianist şi profesor de origine română Theodore Paraschivesco o descria pe discipola sa Axia Marinescu drept „o personalitate puternică cu un autentic caracter de solist, însoţit de un sunet curat şi colorat”.

Activitatea recentă a Axiei Marinescu include un turneu în China – ea este, de altfel, imaginea pianelor Pleyel în China, şi lansarea primului său disc, apărut în septembrie 2018, cu titlul Introspections. Recitalul de la Bucureşti face parte din turneul Imageries musicales. Axia Marinescu va apărea între 28 mai şi 8 iunie la Timişoara, Sibiu, Braşov, Iaşi, în cadrul Sezonului cultural România-Franţa.

Axia Marinescu

Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profesionişti din toate vocaţiile, este, de mai bine de 110 ani, o reţea globală de lideri care acţionează pentru a contribui la comunităţile din întreaga lume şi a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului şi promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educaţională şi inspiraţională. Toate fondurile strânse de Rotary Club Pipera pentru acest proiect servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiştilor şi a unei părţi din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susţinerea proiectului, prin donaţii în contul Rotary Club Pipera.

Următoarele evenimente din cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale vor avea loc pe 12 octombrie – violonista Ioana Cristina Goicea şi pianistul Andrei Banciu, şi 14 noiembrie – pianista Sînziana Mircea.

Biletele pentru recitalul Axiei Marinescu din 6 iunie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio sunt valabile.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, revista Cariere, Adevărul, Dilema veche, Historia, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.

De același autor

Related Articles