Ciclişti dopaţi în 1998 la Turul Franţei

Laurent JalabertCiclistul australian Stuart O’Grady şi francezul Laurent Jalabert (foto) au confirmat, joi, că s-au dopat cu EPO înaintea Turului Franţei din 1998, după ce numele lor au apărut în raportul comisiei de anchetă a Senatului francez pentru lupta contra dopajului.

O’Grady, care şi-a anunţat luni retragerea din activitate la 39 de ani, a recunoscut într-un interviu pentru publicaţia The Advertiser că a utilizat EPO în cariera sa. Australianul a câştigat o etapă şi a purtat tricoul galben pentru trei zile în Turul Franţei din 1998.

Stuart O’Grady a declarat că s-a dopat singur, fără ştirea echipei sale de atunci, GAN. “Nicio altă persoană nu a fost implicată. Am trecut graniţa cu două sptămâni înainte de începerea Turului Franţei şi mi-am cumpărat produsul de la farmacie. Am fost extrem de atent la cantităţile pe care le foloseam, deoarece auzisem câteva poveşti urâte. După afacerea Festina m-am debarasat de tot ce aveam şi nu m-am mai dopat”, a spus O’Grady.

Rutierul australian a mărturisit că cel mai greu moment a fost când le-a spus părinţilor săi: “A fost cel mai greu moment din viaţa mea. Le-am cerut să mă asculte pentru a avea tabloul complet. Toată cariera mea am încercat să-i fac pe părinţii mei să se mândrească cu mine. Cicliştii sunt şi ei oameni şi fac greşeli. Am luat decizia de a mă dopa doar din prisma Turului Franţei. Este doar o parte din viaţa mea. Am văzut ciclişti arestaţi, care au mers la închisoare, şi asta m-a făcut să-mi fie frică”.

O’Grady a afirmat că nu a fost dopat când a câştigat alte curse. “Am avut şansa de a câştiga o mulţime de lucruri. În următorii o mie de ani pot testa probele mele din Paris-Roubaix sau de când am câştigat medaliile olimpice, nu vor găsi nimic. Vreau să închid acest capitol din viaţa mea şi să am un nou început. Ştiu că vor fi consecinţe, dar nu vreau să stau în faţa oamenilor şi să spună despre mine că sunt un mincinos”, a precizat O’Grady, de patru ori campion olimpic.

Fostul ciclist francez Laurent Jalabert a recunoscut şi el că s-a dopat cu EPO în 1998. “Numele său apare în această anchetă şi el îşi asumă responsabilitatea. El a recunoscut în faţa comisiei, este responsabil pentru faptele sale şi este gata să suporte consecinţele”, se arată într-un comunicat al avocatului său, trimis AFP.

Laurent Jalabert, în vârstă de 44 de ani, a fost victima unui grav accident de circulaţie în luna martie. El trebuia să fie unul dintre consultanţii ediţiei din acest an a Turului Franţei, dar s-a retras după ce numele său a fost implicat în scandalul de dopaj.

Conform informaţiilor conţinute în raportul comisiei de anchetă a Senatului francez pentru lupta contra dopajului, următorii rutieri se află pe lista sportivilor dopaţi în Turul Franţei din 1998 şi 1999: italianul Marco Pantani şi germanul Jan Ullrich, aflaţi în această ordine pe primele două locuri la Turul Franţei din 1998, italienii Mario Cipollini, Andrea Tafi, Nicola Minali, Fabio Sacchi, spaniolii Abraham Olano (campion mondial), Marcos Serrano, Manuel Beltran, germanii Jens Heppner şi Erik Zabel, australianul Stuart O’Grady, olandezul Jeroen Blijlevens, danezul Bo Hamburger, americanul Kevin Livingstone şi francezii Laurent Desbiens, Jacky Durand şi Laurent Jalabert.

Membrii Comisiei de anchetă a Senatului francez în privinţa dopajului au avut acces la informaţii privind analizele cicliştilor care au participat la ediţiile Turului Franţei din 1998 şi 1999. Sursa:Mediafax

De același autor

Related Articles