Austria: Deputaţii au interzis purtarea vălului islamic în şcolile primare

104

Parlamentul austriac a adoptat miercuri un text de lege propus de coaliţia de guvernare prin care este interzis portul vălului islamic în şcolile primare, transmite AFP, citată de Agerpres.

Pentru a preveni orice acuzaţii de discriminare la adresa musulmanilor, în textul legii se face referire la ‘orice articol de îmbrăcăminte de influenţă ideologică sau religioasă care ar acoperi capul’.

Cu toate acestea, cele două partide din coaliţia guvernamentală, conservatorii de dreapta ai cancelarului Sebastian Kurz şi Partidul Libertăţii de extremă dreaptă au indicat în mod clar că textul legii vizează vălul islamic.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Libertăţii din Austria (FPOe) Wendelin Moelzer a explicat că legea reprezintă ‘un semnal împotriva islamului politic’, în timp ce deputatul Partidului Popular (OeVP) conservator Rudolf Taschner a asigurat că textul este necesar pentru a proteja fetele de ”sclavie’.

Guvernul a precizat că turbanul credincioşilor sikhşi sau kippa evreilor nu sunt vizate de nou reglementare.

Organizaţia musulmanilor austrieci calificase anterior propunerea de lege ca fiind ‘ruşinoasă’ şi o ‘tactică diversionistă’, explicând că obiectul noii legi vizează un număr foarte redus de şcolăriţe.

Aproape toţi parlamentarii opoziţiei au vota împotriva textului de lege, o parte din aceştia acuzând guvernul că este interesat mai mult să ocupe prima pagină a ziarelor decât să se ocupe de bunăstarea copiilor.

sursa Agerpres