Faza naţională de religie ortodoxă, în premieră în Caraş-Severin

Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe a debutat miercuri, 8 mai la Caransebeş.

Despre evenimentul la care participă peste 100 de elevi din întreaga ţară, alături de profesorii lor, prof. dr.Vasile Timiș –  inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, prezent în Caraş-Severin, pentru Radio Reşiţa:

Vasile Timiş – inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale

Evenimentul a debutat cu un Te Deum oficiat în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransbeșului. Proba scrisă va avea loc joi, 9 mai la Seminarul Teologic “Episcop Ioan Popasu” începând cu ora 9.00.

Comisia va fi formată din preoți, profesori, inspectori de religie și directori de la Seminariile Teologice din țară.

În după amiaza zilei, participanţii vor avea parte de un program susținut de elevii Seminarului Teologic “Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, care cuprinde prezentarea unei piese de teatru, a portului popular şi vizionarea filmului documentar  “Banatul Montan – Calea Apelor” la Casa de Cultură “George Suru” din municipiu.

Participanții vor avea parte în zilele de vineri și sâmbătă de un program bogat de vizitare a mai multor obiective turistice din județul Caraș-Severin și un pelerinaj la bisericile istorice din municipiu şi la Crucea Monument de pe Muntele Mic.

Sâmbătă, 11 mai va fi festivitatea de premiere în Sala de festivități “Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului, iar duminică, 12 mai, cei prezenţi vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală din oraş.  

***

Ministerul Educaţiei a aprobat ca faza naţională a olimpiadei de religie pentru Seminarii Teologice şi Licee Ortodoxe din România să se desfăşoare anul acesta în municipiul Caransebeş unde, de peste 150 de ani funcţionează fără întrerupere o şcoală teologică cu tradiţie, Seminarul Teologic “Episcop Ioan Popasu”. În deplină cooperare între principalele instituţii de profil din Caraş-Severin, judeţul va găzdui în premieră această activitate educaţională în perioada 8-12 mai, a precizat pentru Radio Reşiţa arhimandrit Casian Ruşeţ – consilier cultural în Episcopia Caransebeşului.

Sursa: Episcopia Caransebeşului

Cele mai citite

Related Articles