Simona Halep poate egala cel mai bun rezultat al unui român la turneele de Grand Slam în ultimii 33 de ani

Simona HalepJucătoarea de tenis Simona Halep are miercuri, la Melbourne, ocazia de a egala cel mai bun rezultat al unui român la turneele de Grand Slam în ultimii 33 de ani, calificarea în semifinale, performanţă reuşită de Irina Spîrlea în 1997, la US Open.

Doar trei românce s-au calificat în semifinalele unui Grand Slam la simplu, de-a lungul timpului: Virginia Ruzici de două ori, în 1978, când a câştigat turneul de la Roland Garros, şi în 1980, când a pierdut finala aceleiaşi competiţii, în faţa americancei Chris Evert, Florenţa Mihai, finalistă în 1977 tot la Roland Garros, meci pierdut la Mima Jausovec (Iugoslavia), şi Irina Spîrlea, învinsă în 1997, în penultimul act al US Open de Venus Williams.

La masculin, Ilie Năstase este singurul român care a atins această fază, de mai multe ori, ultima dată în 1976, la US Open şi la Wimbledon, la competiţia londoneză jucând finala, pierdută în faţa suedezului Bjorn Borg.

La aproape 16 ani şi jumătate de la semifinala Irinei Spîrlea, Halep, 22 de ani şi locul 11 WTA, va încerca miercuri să repete performanţa în meciul cu Dominika Cibulkova, 24 de ani şi locul 24 WTA, şi să acceadă între cele mai bune patru jucătoare la Australian Open. Dacă va reuşi să se califice, românca va juca în semifinale cu Victoria Azarenka din Belarus, locul 2 WTA, sau cu Agnieszka Radwanska din Polonia, locul 5 WTA.

Prin calificarea în sferturi, Halep şi-a asigurat 270.000 de dolari australieni (circa 237.500 de dolari americani sau 175.000 de euro) şi 430 de puncte WTA.

Sursa: Mediafax

De același autor

Related Articles