[AUDIO] Bătrânețea se pregătește de tânăr

pozăUnitatea Administrativ Teritorială a municipiului Reșița beneficiază de ieri, 24 iulie, de primul centru de zi care oferă servicii de asistență socială pentru cei de vârsta a treia. Proiectul, implementat de municipalitate, care valorează 3.423.176 de lei a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013, prin Axa Prioritară 3 de îmbunătățire a infrastructurii sociale și a vizat modernizarea și reabilitarea clădirii unde a fost Baia Comunală din cartierul Muncitoresc, pentru înființarea unui ”Centru De Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice”.

Grupul țintă este alcătuit din circa 600 de persoane defavorizate, domiciliate în cartierul Muncitoresc, și nu numai, cu vârsta de peste 60 de ani, fiind constituit din vârstnici dezavantajați de mediul social, care vor beneficia de servicii din cadrul centrului de zi și persoane dependente care vor avea posibilitatea de a servi un prânz zilnic preparat la cantina centrului și transportul acestuia la domiciliul celor 20 de beneficiari. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea capacității sistemului reșițean de asistență socială pentru a răspunde nevoilor cetățenilor prin îmbunătățirea calității serviciilor sociale oferite vârstnicilor.

Acest centru va oferi beneficii individualizate, prin intermediul serviciilor comunitare de tip ”centru de zi”. Se vor oferi îngrijiri temporare, găzduire de la 6 la 8 ore pe zi, o masă caldă, activități recreative precum și activități care au rol de relaxare și dezvoltare socială. Printre aceste activități se numără jocuri de societate, lecturare de cărți, reviste, materiale documentare, vizionare de programe TV, audiotecă, videotecă, internet, precum și petreceri organizate cu ocazia zilelor de naștere ale beneficiarilor centrului și a altor evenimente festive speciale și toate acestea pentru a oferi vârstnicilor o bătrânețe mai liniștită. În cadrul centrului, persoanele de vârsta a treia vor beneficia de asistență medicală primară și de ajutorul celor 11 persoane care compun personalul lucrător în beneficiul bătrânilor, printre care un psiholog, un medic și asistenți sociali.

Autoritatea managerială este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație Publice prin organismul intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și va funcționa în subordinea Direcției de Asistență Socială. Toate acestea pentru că ”toți avem dreptul de a îmbătrâni frumos”.

Primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu:

Managerul de proiect, Bianca Bulgaru:

De același autor

Related Articles