[UPDATE] Alegeri parlamentare în Republica Moldova

213

În Republica Moldova a început procesul de vot pentru alegerea noului parlament şi pentru un referendum republican consultativ.

UPDATE ora 21:30

Prezenţa la urne la 21.00, ora închiderii secţiilor de vot pe teritoriul Republicii Moldova, a fost de puţin peste 49% , potrivit contorului afişat pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Participarea înregistrată duminică, 24 februarie, este mai mică decât la alegerile parlamentare şi prezidenţiale precedente.

Rata de participare cea mai mare s-a menţinut pe parcursul primei jumătăţi a zilei, până la ora 12.00, când la vot s-au prezentat aproape 25 la sută dintre alegătorii înregistraţi în liste. Aceasta este cu aproximativ 200 mii (circa 7%) mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2016, remarcă INFOTAG.

În a doua jumătate a zilei, însă, participarea alegătorilor din Republica Moldova a scăzut.

Tot duminică, alegătorii au fost îndemnaţi să voteze în cadrul unui referendum consultativ, privind reducerea numărului de deputaţi în Parlamenţ a cărui rezultate nu vor avea afecte juridice.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2016, la alegeri au participat aproape 51% alegători, în turul doi de scrutin – aproape 53,5%. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, la vot au participat 57,28% alegători sau circa 1,6 milioane de persoane.

Update ora 18:30

Prezenţa la urne, la ora 18.30, la alegerile parlamentare de astăzi, a fost mai mică decât la aceeaşi oră la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, la 18.30 au votat aproximativ 1 milion 336 de mii de alegători, ceea ce reprezintă aproximativ 45,6% din totalul alegătorilor.

La scrutinul din 30 noiembrie 2014 până la ora 18.30 rata de participare a fost de 51,2% sau peste 1 milion 429 de mii de alegători.

Prezenţa la secţiile diin străinătate este însă mai bună la scrutinul de astăzi – aproximativ 62 de mii de alegători la ora 18.30, faţă de mai puţin de 50 de mii la aceeaşi oră în 2014.

UPDATE 18:00

Aproape un milion 300 mii de cetăţeni s-au prezentat până la această oră la urnele de vot, ceea ce constituie peste 44% din alegători.

UPDATE ora 17.00

Aproape 40 la sută dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la ora 16.00 în cadrul alegerilor parlamentare. A crescut semnificativ numărul alegătorilor de vârstă medie, comparativ cu cei tineri, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală. La secţiile deschise peste hotare votaseră până la prînz doar 27 de mii de cetăţeni moldoveni, dar în unele secţii s-au format cozi. Este vorba despre cele din Frankfurţ Bologna, Modena şi Parma, după cum transmite Radio Chişinău. În România s-au amenajat 12 secţii de votare unde cetăţenii de peste Prut îşi pot exprima, până la ora 21,00, opţiunea în cadrul scrutinului pentru alegerea noului Parlament de la Chişinău.

UPDATE ora 12.00

Până la această oră, peste 20% din electorat a vota la alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Potrivit datelor publicate online de Biroul Electoral Central, peste 40% din cei care s-au prezentat la vot până acum se încadreză în grupa de vârstă 56 – 70 de ani.

Cetăţenii Republicii Moldova pot vota astăzi la alegerile parlamentare şi în cele 12 secţii deschise pe teritoriul României.

Este câte un birou de vot în oraşele Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara. În Bucureşti sunt două secţii de votare: una la sediul Ambasadei Republicii Moldova şi alta la sediul Consulatului.

În total, în străintate sunt 123 de secţii de votare. Cele mai multe sunt în Italia – 29, Rusia – 11, Franţa – 7 şi Portugalia – 5 secţii de votare. Urnele se vor închide la ora 21:00, ora României.


Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, până la această oră au votat peste 220.000 de alegători, 8% din total.

Urnele se vor închide la ora 21:00, dar votarea poare fi prelungită cu două ore.

Sunt peste 2.000 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova şi 123 de secţii deschise în străinătate. În România sunt deschise 12 secţii de votare, două – în Bucureşti şi câte una la Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara.

La Timișoara este deschisă secția de votare: 50/69, de la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, pe strada Cluj nr. 12. Secția este deschisă între orele 7-21.
Alegătorii vor putea vota la oricare secție de votare deschisă în străinătate, în baza paşaportului biometric. Alegătorii nu pot participa la alegeri în baza buletinului de identitate sau a pașaportului cu termenul de valabilitate expirat. În secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, alegătorul poate vota indiferent de faptul dacă acesta s-a înregistrat online în prealabil sau nu și indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi – în circumscripţii uninominale.

În paralel cu alegerile parlamentare, va avea loc şi un referendum în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar.

foto RRA