[FOTO] Cea mai importantă clădire a Spitalului Judeţean din Reşiţa va intra în şantier

Construcţia Staţionarului 1, realizată în 1975 va fi reabilitată complet cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional, axa de sprijinire a eficienței energetice. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu spune că se vor face modernizări care nu au fost eligibile în proiect.

„Vor fi realizate mai multe tipuri de intervenții: izolarea termică a pereților exteriori, a soclului și a planşeului peste sol, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel (în pod) și înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic, din PVC cu geam termopan. Totodată, vor fi instalate pompe de căldură și panouri solare termice și fotovoltaice, iar corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele de tip LED, cu durată mare de viață și consum redus. 51,90% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat din surse regenerabile”.

Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, prezent la Reşiţa pentru semnarea contractului, a menţionat că prin implementarea proiectului se estimează şi o scădere semnificativă a gazelor cu efect de seră.

„În urma implementării proiectului, se estimează o scădere anuală a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) de la 837,14 la 235,49 și scăderea consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 493,06 la 123,33 kwh/m2/an”.

Staţionarul 1 al Spitalului Judeţean din Reşiţa cuprinde secţiile de Obstretică-Ginecologie, ORL, Cardiologie, Ortopedie, Chirurgie, Neonatologie, Oftalmologie, Medicină Internă şi Pediatrie şi are o capacitate de 460 de paturi.

Contractul semnat astăzi de Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, este cel de-al treilea contract încheiat pentru eficientizare energetică la Spitalul Județean de Urgență Reșița, după cele două semnate în septembrie 2018, pentru staționarele 2 și 3 ale unității spitalicești. Cele trei proiecte, care au în prim plan creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, însumează o valoare totală de 11.008.826,21 milioane euro. Beneficiar este Consiliul Județean Caraș-Severin.
(Sebastian Dragomir)

1 COMENTARIU

Comments are closed.