Belgradul a fost joi dimineaţa cea mai poluată capitală a lumii

Cu puţin înainte de ora 9:00, Belgradul a fost cel mai poluat oraş dintre cele 85 de capitale ale lumii.

Cea mai mare poluare a fost măsurată în cartierul Novi Beograd, o valoare ceva mai mică în Oraşul Vechi şi în zona de lângă Mostar.

Aşa cum arată măsurătorile făcute de „Visual Air”, în capitala Serbiei indexul calităţii aerului (AQI), care arată cât de mult este poluat aerul în prezent, a fost 399, valoare care l-a clasat pe primul loc printre capitalele lumii în ceea ce priveşte poluarea aerului. Deoarece măsurătorile, ale cărei rezultate pot fi văzute pe site-ul Air Visual, se fac în fiecare oră timp de 10 ore, în tot acest interval Belgradul s-a numărat întotdeauna printre primii zece în această dimineaţă.

Printre cele mai poluate oraşe din top zece au fost, de asemenea, Cracovia, Delhi, Skopje, Dhaka, Pristina, Mumbai, Sarajevo, Wroclaw. Potrivit relatărilor din mass-media, în ultimele zile în Serbia „este greu să respiri” şi în localităţile Uzice, Valjevo, Kragujevac şi Kosjeric.

„Pentru această poluare sunt de vină în primul rând producerea de energie electrică în termocentrale, urmată de gazele de eşapament în trafic, arderea combustibilului în gospodării pentru încălzire, refrigerare şi preparare a alimentelor. Poluanţii aerului sunt, de asemenea, unele echipamente industriale, cum ar fi cele în care se produce fierul şi oţelul, apoi industria minerale … „, a declarat pentru cotidianul „Politika” Filip Radovic, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

RADOR