SERBĂRILE CETĂȚII MEHADIA s-au desfășurat astăzi sub semnul Micii Uniri!

Seria evenimentelor culturale din acest an în comuna Mehadia a fost deschisă astăzi de SERBĂRILE CETĂȚII, manifestare care a ajuns în acest an la cea de-a 12-a ediție, reunind la Căminul Cultural un mare număr de personalități ale vieții culturale din județul Caraș-Severin, precum și din județele limitrofe.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă săvârșită de un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane, din care au făcut parte prea cucernicii preoți Ciprian Danci – parohul Bisericii Ortodoxe din Mehadia, Gheorghe Bubă – parohul Bisericii din Topleț, Ștefan Bubă – parohul Bisericii din Petnic și Petru Urdăreanu – parohul Bisericii din Globurău. Programul a continuat cu o serie de comunicări științifice, care s-a desfășurat pe durata a patru ore, fiind evocată personalitatea unor oameni de seamă din cele patru sate ale comunei – Mehadia, Plugova, Valea Bolvașnița și Globurău. De asemenea, a fost reliefată semnificația actulului Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859, comunicatorii aducând informații inedite din perioada premergătoare acestui important eveniment din istoria națională!

Sesiunea de comunicări științifice a fost coordonată de prof. Ionela Domilescu – directorul adjunct al Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia, printre cei care au susținut comunicări în cadrul manifestării fiind deputatul Ion Tabugan, prof. Gheorghe Rancu (Șopotul Vechi), prof. Nicolae Danciu Petniceanu (Mehadia), prof. Pavel Panduru (Prigor), preotul Gheorghe Bubă (Topleț), preotul Ștefan Bubă (Petnic), prof. dr. Iulian Lalescu, prof. Iohanna Zimbran, prof. Maria Panduru, prof. Anișoara Zeicu – de la liceul din Mehadia, precum și nepotul matematicianului Traian Lalescu.


La finalul manifestărilor, elevii Cercului de dramaturgie ARCADIA de la Liceul tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia, coordonați de prof. Anișoara Zeicu – de la catedra de Limba română, au prezentat o scurtă piesă de teatru reprezentând Mica Unire, au susținut un program de jocuri populare și au încins HORA UNIRII, în aplauzele publicului, care a făcut neîncăpătoare Sala de spectacole a Căminului cultural! Concluziile la finalul manifestării ne sunt prezentate de Iancu Panduru – primarul comunei Mehadia :

Ediția din acest an a SERBĂRILOR CETĂȚII a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Mehadia, cu sprijinul Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia.

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles