Pompierii cărăşeni la ora bilanţului

Anul trecut au fost înregistrate 348 de intervenţii la situaţii de urgenţă, altele decât incendii. Este vorba de 208 inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, 110 evenimente publice de amploare, 4 alunecări de teren, 24 de misiuni pirotehnice şi alte două alte situaţii.
Incendiile constituie, în continuare, unul dintre principalele riscuri gestionate de pompierii militari cărăşeni. În anul 2018, s-a intervenit, în medie, la două incendii pe zi, fiind înregistrate în total 731 intervenţii pentru stingerea incendiilor, cu 161 mai puţine decât în anul precedent, dintre care 447 la incendii de vegetaţie uscată şi altele, cu aproximativ 20% mai puţine decât în anul 2017.
„Majoritatea incendiilor au avut ca principale cauze de producere instalaţiile/echipamentele electrice defecte sau improvizate şi coşurile/burlanele de fum defecte sau necurăţate, urmate de focul deschis în spaţii închise şi acţiunea intenţionată, iar în cazul celor de vegetaţie uscată, focul deschis în spaţii deschise, urmat de acţiunea intenţionată şi fumat. Cele mai multe s-au manifestat la gospodăriile cetăţeneşti, iar în cazul incendiilor de vegetaţie la terenurile UAT-urilor”, a spus comandantul ISU Semenic, colonel Cristinel Coneru.

La şedinţa de bilanţ a participat şi secretarul de stat Raed Arafat, care a apreciat activitatea depusă de pompierii cărăşeni, pe parcursul anului trecut. Cuvinte de laudă a avut şi prefectul Matei Lupu, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Ca urmare a situaţiilor de urgenţă de anul trecut, 3 persoane au fost rănite, o persoană a decedat şi s-au înregistrat pagube în valoare de peste 5 milioane de lei. Comparativ cu anul 2017 a scăzut atât numărul persoanelor rănite, a celor decedat, dar şi valoarea pagubelor.
(Sebastian Dragomir)