Şcolile în limba română din Transnistria riscă să fie închise

elevi scoala

La Chişinău, directorii şcolilor moldoveneşti cu predare în limba română din Transnistria au avertizat că cele opt unităţi de învăţământ riscă să fie închise din cauza presiunilor regimului din stânga Nistrului.

Separatiştii au blocat deja conturile Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol şi, deşi şcoala respectivă este finanţată de guvernul moldovean, au pus unele condiţii de funcţionare. Administraţia liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol a fost supusă, în ultima perioadă, mai multor presiuni din partea autorităţilor transnistrene. Acestea au lansat unele documente fabricate şi au impus o seamă de cerinţe imposibil de îndepliniţ sub ameninţarea închiderii unităţii de învăţământ.

Cel mai recent act provocator l-a constituit blocarea conturilor pentru a nu se putea achita facturile de întreţinere a edificiului.
“Nici în 2004, în acea perioadă, când era foarte greu, când am fost jumătate de an în stradă, chiar Smirnov nu a blocat conturile. Noi prea bine înţelegem că nu este bine să fie folosită şcoala în jocurile lor politice” spune Ion Iovcev, directorului liceului “Lucian Blaga”.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol, a atras atenţia asupra faptului că desfiinţarea liceului din Tiraspol va duce inevitabil la închiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română din Transnistria.

De același autor

Related Articles