Expoziţie de artă culinară a elevilor de la liceele din Băile Herculane şi Teregova!

401

Este deja o tradiţie ca în săptămâna premergătoare sărbătorii Crăciunului elevii claselor de turism şi alimentaţie publică de la Liceul HERCULES din Băile Herculane şi Liceul SFÂNTUL DIMITRIE din Teregova să organizeze o expoziţie de artă culinară cu produse realizate chiar de ei, bazate pe specificul perioadei în care ne aflăm!

Evenimentul desfăşurat astăzi la liceul din oraşul de pe Valea Cernei a avut genericul CRĂCIUNUL – O SĂRBĂTOARE DE SUFLET şi a cuprins o serie de manifestări organizate de elevii liceului gazdă în onoarea oaspeţilor lor din Teregova! În deschidere, le-au fost prezentate celor prezenţi tradiţiile şi obiceiurile româneşti specifice perioadei Crăciunului, pentru ca apoi părintele Nectarie – de la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului din Băile Herculane să le vorbească elevilor despre semnificaţia sărbătorii praznicului Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A urmat un frumos program de cântece şi jocuri populare, dar şi un concert de colinde, pentru ca prima parte a manifestărilor să se încheie cu o tombolă la care s-au acordat premii simbolice.

Foarte aşteptată a fost degustarea produselor prezentate în cadrul expoziţiei culinare, care a adus în faţa celor prezenţi tot ceea ce cuprinde bucătăria tradiţională românească în perioada de Crăciun : sarmale, cârnaţi şi diferite preparate din carne de porc, carne de pasăre sau carne de vită, salată de Boeuf, brânză, legume şi fructe, mămăligă sau pâine de casă, toate aranjate pe farfurii sau ca ornamente pentru împodobirea simbolică a unui brăduţ sau decorarea unei case! Nu au lipsit, desigur, dulciurile : clătite, plăcinte cu mere, nuc, mac, brânză, tort! Pe lângă tradiţia românească şi-a făcut loc în această expoziţie şi tradiţia spaniolă de Crăciun, adusă de un elev al liceului din Băile Herculane, venit din Spania! 

Dar cel mai bine ştiu ce au pregătit chiar cei care au expus aceste produse, iar Adriana Elena Petraşcu de la Liceul HERCULES ne spune : 

Ce au adus elevii din Teregova colegilor lor de pe Valea Cernei am aflat de la Patricia Roman : 

Expoziţia de artă culinară de la liceul din Băile Herculane a fost organizată de cadrele didactice ale catedrei de Tehnologii a Liceului HERCULES, în coordonarea prof. Cristina Căldare – şefa de catedră :

La eveniment a fost prezent şi prof. Mihai Feneşan – directorul Liceului HERCULES :

Toţi cei prezenţi s-au bucurat de acest spectacol al gusturilor de Crăciun, gândindu-se deja la ediţia de anul viitor, când gazde vor fi elevii liceului din Teregova!

Paul-Sever SMADU