[FOTO] Teatrul de Vest prezent, prin Camelia Ghinea și Ana-Maria Cizler, pe scena Teatrului Bulandra din București!

255

Teatrul este oglinda lumii încă din cele mai vechi timpuri și până astăzi și în oglinda aceasta Centenarul Marii Uniri trebuia pus sub vechiul criteriu-Cultura unește.

Și, iată că semnificația acestui principiu se oglindește într-un spectacol de referință pentru România-„Ne ştim de 100 de ani”, spectacol ce a prins viață la Râmnicu Vâlcea prin punerea în scenă a celei mai mari coproducţii teatrale din câte s-au făcut până în prezent, la nivel naţional!

Ambițiosul proiect „Ne ştim de 100 de ani”, a dat  naștere unui moment unic în istoria teatrului românesc grație unor oameni de cultură care s-au unit printr-un parteneriat între Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann“ Râmnicu Vâlcea, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul de Vest Reșița şi Asociaţia ATARAXIA Râmnicu Vâlcea.

Marți și miercuri, respectiv 4 și 5 decembrie, de la ora 19, spectacolul „Ne ştim de 100 de ani”,se joacă pe scena Teatrului Bulandra din București, iar teatrul reșițean este reprezentat de Camelia Ghinea și Ana Maria Cizler.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii prin Programul Centenarul Marii Uniri şi de AFCN, dar susținut și de Consiliul Judeţean Caraş-Severin care a aprobat finaţarea proiectului cu suma de 149.000 de lei.

Primul oraș unde s-a jucat ”Ne ştim de 100 de ani” a fost Râmnicu- Vâlcea, evenimentul având loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Anton Pann, iar la Reșița , pe 10 și 11 noiembrie, ora 19, la Palatul Cultural din municipiu unde a avut loc premiera în Banatul de Munte.

Spectacolul interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit şi metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Distribuţia de opt actori susţine o desfăşurare amplă de personaje şi tipologii, actuale şi tradiţionale, de la provincie la diaspora sau Piaţa Victoriei.

Distribuţia:
Teatrul de Vest Reșița: Ana Maria Cizler, Camelia Ghinea
Teatrul Tineretului din Piatra Neamț : Lucreția Mandric, Daniel Beșleaga
Teatrul „Anton Pann” Rămnicu Vâlcea: Andrei Cătălin, Andrei Brădean
Teatrul Clasic „Ion Slavici” Arad : Iulia Dinu, Sorin Calota

Regia: Ștefan Iordănescu, Scenariu: Vlad Tăușance, Scenografia: Dorothea Iordănescu, Muzica: Ildoko Fogarassy,Light design: Lucian Moga

Radio România Reşiţa este partenerul media al Teatrului de Vest!

Anca Bica Bălălău