La Cornereva se păstrează tradiţia tăierii porcului de Crăciun, în propriile gospodării!

Tradiţia tăierii porcului a început să fie pe cale de dispariţie în ultimii ani, nu doar din cauza pestei porcine, ci pentru că în marile magazine se găsesc în această perioadă toate produsele tradiţionale obţinute din carnea de porc! Totuşi, mai sunt locuri în care tradiţia tăierii porcului de Crăciun se păstrează, chiar dacă la o scară mai redusă, mai ales în propriile gospodării.

„Se mai taie porcii la Cornereva, sigur că da, nu este interdicţie să se taie, dar să fie şi într-un mod organizat, adică nu se taie haotic! Avem noi măcelarii noştri, care în fiecare an se ştiu care sunt şi toţi oamenii îşi caută câte unul ca să-şi rezolve această problemă! Toţi porcii sunt crescuţi în gospodăriile proprii ale oamenilor, aici nu se cumpără porc din altă parte! Ţinând cont de numărul de animale, din contră, noi îi aprovizionăm pe alţii, nu invers! Acum porcii se sacrifică în fiecare gposodărie, dar a apărut acum un proiect european care dă posibilitatea să se realizeze nişte puncte de sacrificare mobile; noi sperăm să retoşvăm măcar unul şi la nivelul comunei Cornereva, pentru anul viitor!”, ne-a declarat Nicolae Novăcescu – primarul comunei Cornereva.

Paul-Sever SMADU