Salvarea Vienei, Pragăi şi a Budapestei de revoluţiile bolşevice

182

Unirea din 1918 a fost încununarea unui vis al românilor. S-a înfăptuit într-un context surprinzător de favorabil nouă, după ce în perioada anterioară am fost de mai multe ori pe punctul să pierdem şi statul care ne mai rămăsese neocupat de Puterile Centrale.

Unirea a fost posibilă pentru că o elită politică şi intelectuală de excepţie a ştiut să mobilizeze la luptă pe români. Dar Unirea din 1918 a fost posibilă şi pentru că proiectul acesta al nostru a găsit sprijin puternic la marile puteri ale momentului. Ele au văzut atunci un rost pentru români în această parte a Europei, răvăşită de revoluţiile bolşevice.

Au văzut că soldatul român, spre deosebire de cel ruş cel ungur sau austriac, de cel german nu a plecat urechea la chemarea revoluţiei bolşevice. Mai mulţ soldatul român a salvat Viena de revoluţia bolşevică, a apărat Praga de „roşii“, a eliberat Budapesta de Béla Kun şi, alături de soldatul polonez, era gata să lupte contra Armatei Roşii.

Un ofiţer britanic aflat în Basarabia în 1918-1919 spunea că nu poate fi subliniată îndeajuns importanţa armatei române pentru apărarea Europei întregi de bolsevici. El remarca exceptionalul moral al soldatului român, care făcea ca încercările bolsevice de a recruta simpatizanti să fie fără sorti de izbândă.

Află toată povestea pe siteul eualegromania