În judeţul Caraş-Severin a sosit vaccinul pneumococic! Direcţia de Sănătate Publică a primit un număr de 2.580 de doze de vaccin pneumococic.

În condiţiile în care a existat o sincopă la începutul lunii noiembrie, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu acest vaccin, dozele respective sunt acum suficiente.Vaccinul penumococic se administrează copiilor la două, la patru şi la 11 luni. Acesta protejează bebeluşii împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor şi meningitelor pneumococice.

Adulţii de peste 65 de ani au nevoie doar de o singură vaccinare pneumococică, care îi va proteja pentru tot restul vieţii. Acest vaccin nu se administrează în fiecare an precum vaccinul antigripal.Persoanele cu o stare de sănătate bună pot face doar o vaccinare pneumococică unică sau cu doza de vaccin ale cărui efecte durează 5 ani. Totul depinde de starea lor de sănătate.

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, vaccinul pneumococic este compensat în diferite moduri, iar acoperirea vaccinală variază între 70% şi 98%, ceea ce reduce incidenţa bolilor pneumococice, dar şi mortalitatea cauzată de acestea.

Daiana Roşca