[FOTO] Bernardo Bertolucci de la „Ultimul tango la Paris” la „Primul tango cu moartea”!

250

Din păcate,în fața morții nimeni nu poate deveni învingător… Cinematografia mondială este astăzi în doliu- cancerul, cel mai absurd slujitor al morții, și-a luat astăzi la Roma, poate ultimul mare cineast italian Bernardo Bertolucci, la vârsta de 77 de ani. Artistul face parte din generația de aur a regizorilor italieni, alături de Antonioni, Fellini şi Pasolini.

Ziarul italian La Republicca titrează: „Addio a Bernardo Bertolucci, ultimo maestro del cinema italiano”.

Artistul italian a văzut lumina zilei pe pe 16 martie 1941, în Parma,  oraș din nordul Italiei, unde va filma “Prima della Revoluzione” în 1964, distins cu premiul criticii la Cannes. Bernardo Bertolucci a crescut într-un mediu înstărit și intelectual, tatăl său, poet, profesor de istorie și critic de cinema, îi oferă prima sa cameră de 16 mm la 15 ani.

S-a îndrăgostit iremediabil de cinematografie după ce a văzut “La Dolce Vita” al marelui Federico Fellini.

Și-a început cariera cu scurtmetraje pe 16 mm, precum „Morte di un maiale” şi „La teleferica” (1956-1957), turnate în casa lui din Casarola.
În anul 1962, la vârsta de 22 de ani, a regizat primul lui lungmetraj, „La commare secca”, un thriller despre uciderea unei prostituate. Au urmat 24 de filme, din postura de scenarist şi regizor.

Decisivă pentru cariera lui a fost prietenia cu Pier Paolo Pasolini. Prima slujbă a sa , oferită de producătorul Cino Del Duca, a fost cea de asistent de regie al lui Pasolini pentru pelicula „Accattone” (1961), cu Franco Citti şi Adriana Asti, cu care s-a căsătorit mai apoi.

Bernardo Bertolucci a fost și unul dintre rarii regizori italieni care a filmat mult în străinătate.
A fost singurul regizor din generația sa de aur care a trecut cu succes la producţii hollywoodiene după ce a lansat în anul 1987 ¨Ultimul împărat/ The Last Emperor”, film distins cu nouă premii Oscar,eveniment la care a venit într-un scaun cu rotile în care era țintuit de mai bine de un deceniu, după o operaţie pentru hernie de disc nereuşită.
Filmul „Ultimul împărat” este adaptarea autobiografiei lui Aisin-Gioro Puyi și a fost primul lungmetraj autorizat de guvernul Chinei să fie filmat în Oraşul Interzis. A fost primul film occidental realizat în China, despre China, cu întreaga susţinere a autorităţilor, după 1949.

Cinefilii, desigur își amintesc și un alt mare film al său „Ultimul tango la Paris”, realizat în anul 1972, cu Marlon Brando şi Maria Schneider pe afiş, peliculă ce a generat scandal la momentul respectiv.Filmul a primit atunci numeroase critici din cauza scenelor de sex foarte îndrăzneţe, iar acum stârneşte un nou scandal la Hollywood, deşi atât Marlon Brando cât şi Maria Schneider nu mai sunt în viaţă.

Bernardo Bertolucci lasă în urma sa o carieră comălexă de regizor, scenarist şi producător, pentru care a fosy răsplătit cu un Glob de Aur, un trofeu BAFTA, unul Donostia (San Sebastián), BFI Fellowship, un César şi două David Di Donatello.
Bertolucci a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei Europene de Film, Leopard of Honor la Locarno şi Leul de Aur pentru întreaga carieră (Veneţia).
În anul 2013, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Începând de astăzi, „Ultimul împărat”  al cinematografiei italiene, Bernardo Bertolucci, a schimbat decorul vieții cu cel al morții, de la „Ultimul tango la Paris” la „Primul tango cu moartea” !

Anca Bica Bălălău

Sursa-wikipedia