Violoncelistul Razvan Suma cânta Haydn la Sala Radio

Violoncelistul Razvan Suma – cunoscut publicului din întreaga tara prin numeroasele turnee pe care le-a prezentat începând din anul 2012, cum ar fi suita Va place Bach?, Va place Brahms?, Va place Tango?, Va place Schu…? sau Va plaCello? sau turneele grupului ArgEnTango – va invita miercuri, 28 noiembrie (19:00) la Sala Radio!

Alaturi de Orchestra de Camera Radio, Razvan Suma va interpreta Haydn – Concertul nr. 2 pentru violoncel si orchestra. Despre Haydn – considerat unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile – Mozart spunea: „Doar el detine secretul de a ma face sa zâmbesc si de a atinge ce e mai adânc în sufletul meu”.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu, care s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca: Orchestre de Paris (în cadrul Festivalului de la Aix-en-Provence), Orchestre National Bordeaux Aquitaine, BBC Scottish Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles s.a.

Seara de la Sala Radio va propune si întâlnirea cu o partitura semnata de Mozart – Divertisment pentru orchestra de coarde în Re major si doua lucrari create de compozitori români: Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestra de coarde si Paul Constantinescu – Concert pentru orchestra de coarde.

Cristian Orosanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din tara si ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Brasov. Anul 2005 i-a adus dirijorului român doua recompense, una în tara (Premiul Criticii Muzicale din România) si una în Danemarca (Premiul II la Concursul international de dirijat Malko – Danemarca). Dirijorul Cristian Orosanu este fondatorul orchestrei de camera Kamerata Kronstadt (Bra?ov). Fascinat de lumea operei, Cristian Orosanu a fost pe rând dirijor permanent al Operelor Nationale din Bucuresti, Cluj si Iasi, iar peste hotare a fost invitat în Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul sau liric cuprinde peste 40 de titluri.

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzator, realizat în sute de recitaluri si concerte sustinute în întreaga lume. Pe lânga activitatea concertistica din România, cânta frecvent împreuna cu pianistul spaniol Josu Okińena, alaturi de care a concertat în sali ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aireş Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

În 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voceş Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. Razvan Suma a realizat din 2006 pâna în prezent sase turnee în formula de trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad – alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, în componenta cvartetului de violoncele Cellissimo, Razvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecventele Radio România Cultural si Radio România Muzical din tara si în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

Cele mai citite

Related Articles