[FOTO] La mulți ani, Olga-Delia Mateescu!

443

Actriță, profesor universitar și dramaturg, Olga Delia Mateescu și-a mărturisit ori de câte ori a avut ocazia, dragostea și recunoștința pentru oamenii acestor locuri, zugrăvind cu delicatețea emoției, amintiri ce o leagă de tinerețea trăită aici.

Fiică a cunoscutei actrițe a teatrului reșițean,Aura Râmniceanu, care preţ de trei decenii a slujit scena bănățeană, Olga Delia Mateescu este aniversată astăzi de lumea teatrului românesc, dar și de Radio România Reșița împreună cu întreaga familie de ascultători din Banatul de Munte și de pretutindeni.

Olga Delia Mateescu a împlinit 69 de ani ! Actriță și scriitoare, societară de onoare a Teatrului Național I.L. Caragiale, membru al Uniunii Scriitorilor din România și UNITER, distinsă cu numeroase premii și distincții pentru activitatea sa artistică, este absolventă a Facultății de Filologie, secția Limbi romanice și clasice și a studiilor teatrale la I.A.T.C., unde în anul 1999 a obținut doctoratul în Istoria Teatrului sub conducerea prof. univ. Ileana Berlogea, în cadrul UATC, devenind dascăl la la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, până la ieșirea la pensie, anul curent.

Olga Delia Mateescu și-a mărturisit ori de câte ori a avut ocazia, dragostea și recunoștința pentru oamenii acestor locuri, zugrăvind cu delicatețea emoției, amintiri ce o leagă de tinerețea trăită aici. Fiică a cunoscutei actrițe a teatrului reșițean,Aura Râmniceanu, care preţ de trei decenii a slujit scena bănățeană, Olga Delia Mateescu este aniversată astăzi de lumea teatrului românesc, dar și de Radio România Reșița împreună cu întreaga familie de ascultători din Banatul de Munte și de pretutindeni.
Am simțit nevoia să o felicităm pe distinsa artistă, prietenă a radioului reșițean, pentru a-i transmite gândurile noastre de prețuire, atât din partea echipei Radio România Reșița cât și din partea ascultătorilor noștri:

“Pentru mine perioada Reșița rămâne un reper și regăsesc aici acele valori cu care m-am condus până acum și sper să o fac în continuare… acel spirit de colegialitate, de familie, o coloană vertebrală asta mai există și Reșița înseamnă asta.Un gând simbolic pentru ascultătorii Radio România Reșița este că voi veni când voi putea cu spectacole frumoase la Reșița să joc acolo unde a jucat și mama mea”.

Generații de studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București s-au bucurat de dascălul Olga Delia Mateescu,un dascăl pe cât de sever, pe atât de iubit, dar milioane de români o admiră și o iubesc pentru rolurile de pe scena teatrelor,sau de la teatru radiofonic ori de pe marele ecran.

Președintele României i-a conferit actriței Olga Delia Mateescu, la 13 mai 2004,Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

 “Teatrul este o continuă aventură în peştera VIULUI… Se spune că actorii se prefac. Poate da, poate nu. Orice om vrea să fie auzit mai ales astăzi… însă nu orice răget este ascultat, cum nici orice şoaptă nu te umple de mister. Teatrul… o formă de a înţelege lumea cu alte mijloace, uneori inexplicabile. Un mod de viaţă. Altă realitate de care avem neapărată nevoie. Eu şi mulţi alţii” , mărturisește aniversata noastră, veritabil dramaturg ce și-a lansat ultima carte, Doamna Godot în cadrul Festivalului Național de Teatru.

Olga Delia Mateescu este acum bunică, dar și iubitoare de animale, s-a dedicat scrisului și scenelor bucureștene unde i se joacă piesele de teatru.

 Olga Delia Mateescu este omul care păstrează flacăra cuvântului aprinsă pentru cei de astăzi și pentru cei care vor veni după noi.

Se cuvine un Laudatio și un sincer:

La Mulți Ani, Olga Delia Mateescu!

Anca Bica Bălălău

Sursa foto: Olga-Delia Mateescu