Percheziţii la traficanţii de droguri din Caraş-Severin

963

Poliţiştii de combatere a criminalității organizate din Caraş-Severin, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat astăzi 17 percheziţii la membri unei grupări bănuite că ar fi vândut droguri tinerilor din Caransebeș, Reșița și Oțelu-Roșu. În urma perchezițiilor, au fost descoperite 150 de grame de substanță psihoactivă în stare pură (ce putea fi folosită la prepararea a peste 1.000 de doze), doze pregătite pentru vânzare și bunuri folosite la prepararea drogurilor și a substanțelor psihoactive.

Au fost puse în aplicare 12 mandate de aducere emise pe numele membrilor grupării.

Din cercetări a reieșit că persoanele în cauză s-ar fi aprovizionat cu substanțe psihoactive prin intermediul internetului, de pe diferite site-uri. Ulterior, acestea ar fi prelucrat substanțele psihoactive prin amestecare cu diverși solvenți și le-ar fi impregnat pe fragmente vegetale.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2018, pe raza municipiului Caransebeș, s-a constituit un grup infracțional organizat care, în scurt timp, a ”acaparat” piața de desfacere a substanțelor susceptibile a avea efect psihoactiv din regiune. Gruparea și-a extins rapid acțiunea și în zona municipiului Reșița și a orașului Oțelu Roșu, devenind principal sursă de furnizare de astfel de substanțe pe o ”piață” aflată în continuă creștere. În cadrul operațiuni denumită generic ”SHANGHAI”, au fost identificate, până în prezent, un număr de 13 persoane, față de care s-a început urmărirea penală, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, iar față de două dintre acestea și pentru trafic de droguri de mare risc”, se arată în comunicatul DIICOT.
În fapt, s-a stabilit că gruparea era coordonată de către un suspect muncipiul din Caransebeș care a inițiat grupul infracțional prin atragerea mai multor persoane cu preocupări în procurarea/producerea/distribuirea de produse susceptibile a efect psihoactiv, unele dintre ele cercetate și în trecut pentru astfel de infracţiuni. Grupul infracțional era structurat pe un palierul de aprovizionare și un palierul de distribuție stradală. Aprovizionarea cu substanțele psihoactive se efectua prin intermediul internetului, de pe diferite site-uri de profil, în principal din CHINA. După ce se procura substanța activă, aceasta era prelucrată pe plan local, prin amestec cu diverși solvenți, cum ar fi acetona și alte substanțe toxice, și impregnarea pe fragmente vegetale, de regulă provenite din plicurile de ceai. Substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv erau vândute ulterior în rândul tinerilor de pe raza mun. Caransebeș, Reșița sau Oțelu-Roșu, la prețuri cuprinse între 30-60 lei/doza, în funcție de cantitatea dorită, în diverse ambalaje (țiplă, staniol,ș.a) la doze de 0,2 – 1 gram.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin și al Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.

(Sebastian Dragomir)