Ryan Bancroft dirijează 100% Beethoven, la Sala Radio!

47

Tânărul dirijor american Ryan Bancroft (28 de ani) a câştigat în acest an Premiului I şi Premiului Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiţii de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză. Succesul a fost urmat de 24 de angajamente, ce presupun dirijarea unor importante orchestre din Italia, Elveţia, Spania, Canada şi China. Vineri, 26 octombrie (ora 19.00), publicul român are şansa de a-l aplauda pe Ryan Bancroft alături de Orchestra Naţională Radio, într-un concert extraordinar 100% Beethoven, la Sala Radio.

Două dintre cele mai cunoscute creaţii ale „titanului” (cum este numit Beethoven), Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră – supranumit Imperialul şi Simfonia nr. 6 – Pastorala, compun programul evenimentului de la Sala Radio. Concertul se va derula cu participarea pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, care a susţinut peste 1.000 de concerte cu numeroase orchestre simfonice din România şi apreciate recitaluri în străinătate.

Văzut de Bizet ca un Prometeu al muzicii, sau un colos dincolo de înţelegerea majorităţii muritorilor aşa cum afirma marele violonist Yehudi Menuhin, Beethoven este considerat un geniu al muzicii. Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră – Imperialul, ultimul concert de pian compus de Beethoven, a fost creat în 1809, la Viena. În timp ce oraşul era sub asediul lui Napoleon, Beethoven compunea în pivniţa casei fratelui său, cu perne pe urechi, ca să se protejeze de zgomotul puternic al artileriei! Probabil că această perioadă, plus tonalitatea care corespunde şi simfoniei sale Eroica, au făcut să nască subtitlul Imperialul. Lucrarea a fost dedicată Arhiducelui Rudolf al Austriei, elevul şi, în acelaşi timp, un mecena pentru Beethoven. Simfonia nr. 6 – Pastorala este o mărturisire a dragostei lui Beethoven pentru natură, manifestată în frecventele călătorii în zone rurale pe care le făcea în afara Vienei. Cunoscuta compoziţie a intrat în atenţia publicului larg şi graţie includerii în două creaţii cinematografice: animaţia Fantasia şi filmul SF Soylent Green (Produsul Verde).

Născut la Los Angeles, Ryan Bancroft a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpă, flaut, violoncel, muzică şi dans cu specific ghanez, specializându-se în artă dirijorală la Conservatorul Regal din Scoţia. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (ansamblu de muzică contemporană) şi Orchestra Naţională Daneză. Ryan Bancroft şi-a desăvârşit formarea muzicală la Nationale Master Orkestdirectie a Conservatorului din Amsterdam, precum şi la Conservatorul Regal din Haga.

În prezent dirijorul trăieşte în Olanda şi concertează mult în Europa, alături de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Naţională de Tineret, Orchestra Filarmonicii şi Orchestra de Cameră din Olanda.

După 14 ani de studii în România, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malaysia sau Japonia.

Proiectele în care artistul a fost implicat în fiecare an sunt Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.