[FOTO] Festivalul Internațional de Teatru ”FestteamArt” este singurul festival-concurs teatral neprofesionist cu participare internaţională din România!

În cel de-al doilea oraş ca mărime din judeţul Timiş, Lugoj, va avea loc o manifestare culturală cu tradiţie dedicată anul acesta Centenarului Marii Uniri, Festivalul Internațional de Teatru ”FestteamArt”!

Lugojul, oraş cu un trecut glorios cultural a fost centrul unui vechi district românesc din evul mediu, iar în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX s-a remarcat printr-o puternică mişcare naţională, fiind cea mai importantă aşezare culturală a românilor din Banat, în primul rând datorită unei pleiade de publicişti, scriitori, muzicieni, jurişti sau oameni politici care au reprezentat elita oraşului şi i-au imprimat un anume mod de viaţă.
Istoria mişcării teatrale, din Lugoj, a izvorât din setea de libertate, de afirmare a conştiinţei naţionale, din uriaşa energie a iubitorilor Thaliei, care au năzuit dintotdeauna spre bine şi frumos, spre un loc al lor, unde să-şi împlinească idealurile.
Actul de naştere este semnat într-un document intitulat “Ephemerides five Diarum Ven Conventus Lugossiensis” datat 10 mai 1841, unde apare o însemnare despre un spectacol de teatru şcolar, la care şi-au dat concursul şi elevi români de la gimnaziul local. În lunile ianuarie şi februarie 1847, “Societatea Românească Cantatoare Theatrale”, de sub conducerea lui Iosif Farcaş, formată din câţiva actori profesionişti, prezintă pe scena Teatrului din Lugoj primele spectacole în limba română. După cum scriu ziarele vremii, “reprezentaţiile date în limba română au fost foarte mult vizitate”.Începând cu deceniul al optulea al secolului al XIX-lea, la Lugoj îşi desfăşoară activitatea, cu intermitenţe, din cauza unor lungi turnee, în Transilvania, trupa lui G.A. Petculescu, reprezentaţiile bucurându-se de mult succes.
Primul deceniu al secolului nostru a însemnat pentru teatrul românesc, din Lugoj, o etapă de înviorare a activităţii organizată în cadrul “Filialei Societăţii pentru Fond de Teatru Român”.

În perioada interbelică, la Lugoj, au activat mai multe societăţi teatrale de amatori: “Asociaţiunea Româna de Teatru Thalia”, “Cercul Academic Bănăţean”, “Societatea Dramatică-Muzicală”, care au desfăşurat o activitate rodnică de promovare a repertoriului clasic românesc. Demn de menţionat este faptul că “Asociaţiunea Română de Teatru Thalia” s-a îngrijit şi de editarea unor colecţii de piese într-un act, tipărind şi difuzând, în decurs de zece ani, aproape 300 de lucrări.

Expresie a mutaţiilor de calitate intervenite în fenomenul teatral lugojean, a fost creat în 1963, teatrul popular, cu stagiune permanentă, primul de acest gen în Banat. Activitatea se amplifica, fiind introduse, an de an, în repertoriu, lucrări valoroase din dramaturgia românească şi universală.

Din anul 1992, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Municipal Lugoj și Consiliul Județean Timiș organizează Festivalul Internațional de Teatru ”FestteamArt”, singurul festival-concurs teatral neprofesionist cu participare internaţională din România.

Evenimentul, ajuns la cea XIII-a ediție,  va avea loc în perioada perioada 24 – 28 octombrie la Lugoj și este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din țară. Anul acesta festivalul lugojean de teatru va avea ca invitate trupe de teatru din Perigiali (Grecia), Verona (Italia), Caracal, Mediaș, Constanța, Roman, Medgidia, Fălticeni, Reghin, Tulcea și Lugoj.

Actorii Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu” vor deschide festivalul, miercuri, 24 octombrie, de la ora 19.00, cu spectacolul ,,Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, în regia Mariei Voronca, piesa fiind reluată, în mod special, la cererea expresă a publicului lugojean. În distribuție: Ileana Căprariu, Lăcrămioara Bercean, Maria Rogobete, Irina Rusu, Cristina Velici, Loredana Lupescu, Alexandra Jivan, Tudor Trăilă, Constantin Ilie, Cristian Alexandru și Constantin Goloșie.

În cadrul festivalului, sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 12:00, în Sala de spectacole a Teatrului Municipal Lugoj, va avea loc lansarea cărții ,,George Bălteanu”, a actriței și scriitoarei Mia Rogobete. De asemenea, duminică, 28 octombrie, de la ora 11:00, cei mai mici dintre spectatori se vor putea bucura de un spectacol dedicat lor, frumoasa poveste ,,Hansel și Grettel”, după Frații Grimm, prezentat de actorii Trupei ,,Aktual Fantasy Show”, din cadrul Teatrului de Revistă ,,Fantazio” din Constanța.

Abonamentele și biletele se găsesc la Agenția Teatrului, de luni până sâmbătă, între orele 14.oo – 18.oo.

Radio România Reșița este partener media al manifestării!

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Tenorul român, Traian Grozăvescu, s-a născut la Lugoj, 21 noiembrie 1895, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria (actual: județul Timiș, România). A urmat Facultatea de Drept la Budapesta unde începe în 1914 și cursurile Academiei de Muzică. Debutează la Cluj în 1919 unde obține succes după succes. Pleacă la Viena în martie 1923 și cu vocea sa excepțională este pe rând angajat de Operele din Viena, Budapesta, Berlin. Câștigă stima unor muzicieni celebri precum Richard Strauss, Arturo Toscanini, Pietro Mascagni, Franz Schalk. Pe 14 februarie 1927 tenorul cântă pentru ultima dată pe scena operei din Viena, în Rigoletto. Peste numai 5 zile, pe 19 februarie, într-un acces de gelozie, este ucis cu un glonte de revolver de către soția sa, Nelly. Grozăvescu urma să cânte peste o lună la Metropolitan Opera din New York. Este înmormântat în cimitirul ortodox din Lugoj.

Teatrul Municipal din Lugoj poartă numele tenorului, aici organizându-se și Concursul Internațional de canto „Traian Grozăvescu”.

Sursa-wikipedia

Cele mai citite

Related Articles