Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Astăzi, în intervalul orar 11:00-13:00, toate subunităţile ISU Semenic îşi deschid porţile pentru cei care doresc să afle mai multe despre tipurile de misiuni la care participă pompierii militari şi tehnica de intervenţie.
În acelaşi interval orar, în Parcul Tricolorului din Reşiţa, se vor distribui cetăţenilor materiale de informare preventivă.

Prin rezoluţia nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, Adunarea Generala a O.N.U. a decis să desemneze data de 13 octombrie drept „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” şi să menţină respectarea acesteia ca un vector de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor.

Pentru a marca acest eveniment, inspectoratul a desfăşurat pe parcursul acestei săptămâni, o serie de activităţi, atât cu beneficiarii centrelor de zi şi cluburi pentru persoane vârstnice din municipiul Reşiţa, cât şi cu elevii mai multor unităţi de învăţământ din judeţ.

Specialiştii dau diferite definiţii dezastrelor, dar toate reflectă gravitatea consecinţelor manifestării acestor fenomene: “o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale sau modificări nefaste ale mediului, care nu poate fi refăcuta prin resursele acesteia” sau “fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă” (cutremure, alunecări şi prăbuşiri de teren, inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, epidemii, epizootii).

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor – şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale.

Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în fata dezastrelor.

Sursa: Facebook ISU Semenic