„Vă vorbesc despre un timp pe care cei de mai puțin de douăzeci de ani, nu-l pot cunoaște”, sunt versurile unui cântec celebru, La Boheme, ce povestesc viața celui ce poate fi considerat ultimul Mare Boem al muzicii, Charles Aznavour, plecat după aproape un secol de boemie, la vârsta de 94 de ani… pe întâi octombrie 2018.

Charles Aznavour, pe numele său Shahnour Varenagh Aznavourian, a văzut lumina zilei 22 mai 1924, Paris într-o familie de emigranți armeni din Paris, fapt pentru care se simte foarte atașat de comunitatea armeană.

”Cât voi putea să scriu, îmi va face plăcere să revin în faţa prietenilor mei, spectatorii”

Shahnhour Varinag Aznavourian şi-a început cariera artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. În adolescenţă a ales să devină cântăreţ, iar în 1946 a fost descoperit de Edith Piaf, pe care a acompaniat-o în turneele ei din Franţa şi Statele Unite.

Cu zeci de premii la palmares, Charles Aznavour a colaborat de-a lungul timpului, printre alţii, cu Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Dalida şi Serge Gainsbourg.

Charles Aznavour a cântat alături de tenorul italian Luciano Pavarotti celebra arie Ave Maria, iar Placido Domingo, prieten bun al acestuia, i-a împrumutat multe compoziții.

Este unul dintre cei mai simpatizați și mai longevivi cântăreți francezi, fiind totodată și unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți francezi în restul lumii. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece, din care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană.

„Omul cu o mie de cântece”, Charles Aznavour, rămâne în memoria admiratorilor pentru interpretările sale inegalabile ale pieselor „La Bohème”, „Mes emmerdes”, „Ave Maria” sau „Il faut savoir”.

Charles Aznavour a concertat, în aprilie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul turneului ”One Night Only”. Interpretul, care a vizitat în mai multe rânduri ţara noastră, a afirmat: ”Cât voi putea să scriu, îmi va face plăcere să revin în faţa prietenilor mei, spectatorii”.

Aznavour pour l’Arménie

Nu și-a uitat niciodată rădăcinile armene și în urma cutremurului ce a răvășit Armenia în 1988, a pus  bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundație numită- Aznavour pour l’Arménie.

În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995 este ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din anul  2009 a fost  ambasadorul Armeniei în Elveția (țara în care își are reședința), după ce a devenit cetățean armean în 2002.

Cântăreţul şi actorul francez Charles Aznavour a fost și cavaler al Ordinului Coroanei în Belgia, o înaltă distincţie acordată de Regele Philippe şi decernată artistului la Palatul Egmont din Bruxelles.

În august 2017, Charles Aznavour a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

„La Boheme, asta însemna că suntem fericiți”… și am fost generații întregi … astăzi, ascultându-i muzica „Omului cu o mie de cântece”, Charles Aznavour, suntem mai trişti şi mai boemi… ca niciodată…

Anca Bica Bălălău