Academia lui Despot Vodă – şcoala de latină Schola Latina, condusă de Ioan Sommer

262

Despot Vodă a înfiinţat în septembrie 1562 sau cel târziu în martie o şcoală de latină Schola Latina, condusă de Ioan Sommer.

La fel ca şi în cazul ofensivei catolice din secolele XII-XIV, asociată cu tendinţele expansioniste ale Regatului Ungar, şi cea a Reformei din secolul al XVI-lea a fost percepută în spaţiul românesc drept o încercare a puterilor protestante de a-şi supune Ţările Române.

Alexandru Lăpuşneanu, domn al Moldovei în două rânduri (1552-1561; 1564-1568), a fost un opozant ferm al răspândirii, dinspre Transilvania, a ideilor Reformei. Pe lângă sprijinirea bisericii ortodoxe din Transilvania, Lăpuşneanu a acordat burse celor mai destoinici tineri pentru a se pregăti în străinătate. De asemenea, a înfiinţat şcoala domnească de la Hârlău, înţelegând că în disputa de idei cu noua biserică era nevoie de oameni cu ştiinţă de carte. Iniţiativa era sincronă şi cu întemeierea colegiile iezuiţilor, în cadrul Contrareformei (mişcarea iniţiată de biserica catolică pentru a combate Reforma), dar şi cu reorganizarea gimnaziilor din unele ţări protestante, care să formeze cadrele necesare noii biserici.

Află toată povestea pe siteul eualegromania