Numărul infecţiilor nosocomiale a crescut dramatic în judeţul Caraş-Severin. Medicul de familie Gheorghe Jenar din Reşiţa trage un semnal de alarmă pentru că nu e zi în care să nu aibă la cabinet cel puţin un astfel de caz.

În plus, tratamentul cu antibiotice nu-şi mai face efectul iar acest lucru poate pune viaţa acestor pacienţi în pericol. Este vorba despre bacilul pioceanic şi clostridium, foarte rezistenţi la antibiotice. Gheorghe Jenar va ridica această problemă şi în faţa autorităţilor pentru a se găsi rapid soluţii.

Infecţiile nosocomiale sunt infecţii dobândite în spital, dar ele se împart în două categorii: infecţii nosocomiale dobândite în spital, dar cu germeni proprii, adică pacientul vine cu germenii de acasă, dar dezvoltă infecţia în spital; infecţii nosocomiale cu germeni proprii spitalului, caz în care pacientul fie dobândeşte germenul de la un pacient alăturaţ fie germenul este colportat prin diverse manevre medicale.

Nu există spital în lume care să nu aibă probleme cu infecţiile nosocomiale fie că sunt sau nu recunoscute. Inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut demersuri nenumărate pentru a redefini infecţia nosocomială.

Daiana Roşca