Programul Rabla pentru electrocasnice cu vouchere între 200 şi 400 de lei

Românii care decid să îşi înlocuiască un echipament electrocasnic vechi cu unul nou, cu consum redus de energie, vor primi vouchere cu valori între 200 şi 400 de lei.

Ministerul Mediului a publicaţ pe website-ul instituţiei, proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice.

Proiectul se află în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile, timp în care persoanele fizice şi juridice interesate pot transmite opinii, sugestii, comentarii sau propuneri de modificări. Programul va începe după finalizarea perioadei de consultare publică.

Aşa cum am promiş ghidul de finanţare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicat. Este un program 100% nou, mult aşteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi şi uzate cu unele noi, cu consum redus de energie şi prietenoase cu mediul”, a declarat Graţiela Gavrilescu viceprim-ministru şi ministrul mediului. Astfel, potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiţionat. Poate fi extins şi la alte echipamente electrocasnice

Valoarea voucherelor a fost stabilită după cum urmează:

• 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;

• 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;

• 300 lei pentru aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);

• 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;

• 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Cetăţenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. La momentul predării echipamentului nou-achiziţionaţ comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanţare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. Comercianţii care doresc să participe în Program şi care îndeplinesc criteriile incluse în ghid se pot înscrie prin depunerea dosarului de validare electronică, după publicarea Ordinului de ministru şi demararea sesiunii de înscriere în vederea validării comercianţilor.

De același autor

Related Articles