ZOE, primul taxi electric rulează deja pe străzile municipiului Reşiţa!

ZOE, primul taxi electric rulează deja pe străzile municipiului Reşiţa şi beneficiază, conform deciziei consiliului local, de 2 ani de încărcare gratuită! În plus conducerea primăriei Reşiţa şi-a asumat ca până în 2025, 50% din flota operatorilor de taxi să fie constituită din maşini electrice sau hibrid. Autorizaţiile de taxi retrase sau rămase disponibile vor fi oferite doar pentru acest gen de autovehicule. Prin toate demersurile făcute până acum ne dorim un transport în comun prietenos cu mediul şi mai mult confort pentru cetăţenii municipiului Reşiţa, ne-a declarat primarul Ioan Popa.

“Am stabilit ca până în decembrie 2020 să avem 25% din flota de taximetre electrice sau hibrid şi până în 2025, 50% din flota taxiurilor din Reşiţa să fie electrice sau hibrid. De câteva săptămâni în Reşiţa, rulează primul taxi electric. Eu mă bucur că oamenii au acceptat această idee. Sunt foarte mulţi care acum îşi pregătesc dosarele pentru START-UP, proiecte cu finanţare europeană în care maşinile electrice sunt eligibile şi sper ca aceste dosare să fie acceptate pentru ca aceşti oameni să poată să-şi achiziţioneze aceste maşini electrice. Menţionez că există un avantaj pentru cei care optează pentru maşini electrice, au încărcare gratuită, timp de 2 ani, astfel că ei nu vor scoate niciun ban din buzunar pentru combustibil, pentru că si curentul este tot un fel de combustibil. În plus, ne dorim prin intermediul acestor maşini electrice să fim mai prietenoşi cu mediul înconjurător, pentru că aceste maşini nu poluează”, a precizat primarul Ioan Popa.

Practic, ZOE, primul taxi electric din Reşiţa nu poluează, nu face zgomot şi clienţii plătesc pentru o cursă acelaşi preţ ca pentru o călătorie cu o maşină pe bezină sau pe motorină. După ce a aflat că Primăria Reşiţa le oferă o serie de beneficii celor care decid să-şi exercite profesia de taximetrist cu o maşină electrică, Olivian Chincea din Reşiţa, în vârstă de 35 de ani, nu a mai stat pe gânduri. A cumpărat din Franţa un automobil electric şi acum este mai mult decât mulţumit.

Merge foarte bine maşina. Am luat această decizie în primul rând pentru că am primit autorizaţia de funcţionare gratuit şi în plus timp de 2 ani nu plătesc curentul pentru funcţionarea acestei maşini. Sunt foarte încântat de ea, nu poluează, nu face zgomot şi  oferă confort maxim. Deşi este destul de scumpă, eu am optat pentru această maşină second-hand, adusă din Franţa, a costat 11 mii de euro, fără transport. Eu încurajez toţi colegii să-şi cumpere o maşină electrică pentru că eu chiar sunt foarte încântat de ea”, ne-a declarat tânărul Olivian.

Şi ceilalţi şoferi de taxi din Reşiţa şi-ar dori să conducă o maşină electrică. Deşi admiră automobilul colegului lor, în prezent majoritatea susţin că nu-şi permit o astfel de investiţie. Şi cetăţenii municipiului Reşiţa laudă maşinile electrice şi spun, cu încredere că acesta este viitorul mijlocelor de transport. Mulţi dintre aceştia aşteaptă cu nerăbdare să se plimbe prin oraş cu o maşină electrică.

Primul taxi electric din Reşiţa are o autonomie de 200 de km. Atunci când este nevoie, bateria maşinii poate fi reîncărcată complet în aproximativ cinci ore.

Pentru a încuraja şoferii să-şi achiziţioneze o maşină electrică, primarul Ioan Popa dă asigurări că vor exista, mai multe stații de încărcare, amplasate în punctele cheie din Reşiţa.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles