[FOTO] Teatrul de Vest Reşiţa deschide stagiunea duminică 16 septembrie cu „Valiza fermecată” şi „Iaacovi şi Leidental”!

480

Teatrul de Vest Reşiţa a organizat o conferinţă de presă în care şi-a prezentat programul şi proiectele pentru stagiunea 2018-2019. Managerul instituţiei, Florin Gabriel Ionescu este foarte optimist în ceea ce priveşte diversitatea şi complexitatea viitoarelor spectacole ce vor fi puse în scenă la Palatul Cultural.

Stagiunea se deschide duminică 16 septembrie, de la ora 11 respectiv 19 , cu un spectacol interactiv pentru copii „Valiza fermecată” şi „Iaacovi şi Leidental”, de Hanoch Levin, traducerea Ada-Maria Ichim, iar regia aparţine Mihaelei Lichiardopol, care alături de scenografa Geta Medinschi şi de compozitorii Almași Gabriel şi Adrian Mardan, oferă publicului o nouă provocare, un nou tip de abordare al mesajului teatral.
Din distribuție fac parte actorii: Călin Stanciu jr., Bogdan Spiridon, Alina Ilea. Spectacolul „Iaacovi şi Leidental” are accente de umor trist, înfăţişând o poveste despre aspiraţia către schimbare, către nou și despre nevoia de iubire ce duce către autoamăgire şi zădărnicie. „Iaacovi si Leidental” este un spectacol tragic şi comic despre adevărurile esenţiale ale vieţii şi despre lumea în care trăim.
Dramaturgul Hanokh Levin a scris 63 piese de teatru, și a regizat 22 dintre ele. Deși centrul de greutate al creației sale a fost teatrul, Levin s-a impus și ca un talentat autor de texte de cântece care au fost puse pe muzică de către Poldi Shatzman și alți compozitori.

Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 16 ani.

Deasemenea, în luna octombrie Teatrul de Vest va organiza Festivalul de teatru pentru copii Prichindel şi în luna noiembrie publicul reşiţean va putea vedea premiera megaproducţiei Ne ştim de 100 de ani, spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri şi realizat prin parteneriatul Teatrului de Vest cu Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Anton Pann“ Râmnicu Vâlcea, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Asociaţia ATARAXIA Râmnicu Vâlcea.
Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii prin Programul Centenarul Marii Uniri şi de AFCN, dar susținut și de Consiliul Judeţean Caraş-Severin care a aprobat finaţarea proiectului cu suma de 149.000 de lei.
Actriţele Camelia Ghinea şi Ana-Maria Cizler reprezintă Teatrul de Vest în acest spectacol a cărui regie este semnată de Ștefan Iordănescu, după un scenariu de Vlad Tăușance, scenografia: Dorothea Iordănescu, muzica: Ildoko Fogarassy,light design: Lucian Moga.

Criticul de teatru Ion Cocora, prezent la conferinţa de presă, a fost anunţat de către managerul teatrului reşiţean ca selecţioner al următoarei ediţii a Festivalului de teatru “Scena ca o stradă”, manifestare ce se va desfăşura în luna mai a anului 2019 şi va avea ca temă personalitatea marelui regizor român Aureliu Manea.

Aureliu Manea, regizor de teatru, eseist, dramaturg și prozator român, s-a născut în 4 februarie 1945 la București.Fiul lui Mihai Manea muzician și profesor universitar și al Vasilicăi. A activat pana în 1991 cand s-a retras din viața publica din motive de sănătate. Este înmormântat in Cimitirul Central din Cluj Napoca. Aureliu Manea era supranumit „regizorul vizionar al generației sale” datorită spiritului său inovator în arta dramatică şi a semnat în anii 70 regia spectacolului Pescăruşul, de A.P.Cehov, apreciat de critica de teatru ca una din cele mai bune puneri în scenă din România.Din 13 august 2014, ca apreciere a contribuției sale la dezvoltarea artei teatrale in România, Teatrul Municipal din Turda a primit numele marelui regizor și se numește Teatrul “Aureliu Manea” Turda. Aureliu Manea, regizor talentat din aceeaşi generaţie cu teatrologul George Banu, regizorii Andrei Şerban şi Cătălina Buzoianu, a murit la vârsta de 69 de ani.Artistul era internat din 1991 la Căminul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din Galda de Jos, judeţul Alba.

Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!

Anca Bica Bălălău