Lungă dar productivă, campania agricolă de vară în Caraş-Severin

171

Campania agricolă de vară de anul acesta a fost una dintre cele mai lungi din ultimii ani.

Pavel Nefir – adjunctul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin a precizat pentru Radio Reşiţa că, aceasta a numărat 63 de zile, din 11 iunie şi până la 13 august faţă de 13 zile cât durează de obicei în condiţii climatologice normale. Aceasta a fost cu 28 de zile mai lungă decât cea din 2017 care şi ea a înregistrat 35 de zile, impediment cauzat de precipitaţiile aproape zilnice care au făcut imposibilă intrarea combinelor în câmp.

Cu toate neplăcerile create, producţiile medii la hectar obţinute de agricultorii cărăşeni au fost destul de bune, chiar dacă din cauza prelungirii perioadei de recoltare, a apărut fenomenul de supracoacere.

Aflăm astfel că, producţia medie la grâu înregistrată la hectar a fost de 4.523 de kilograme, la orz de 3.987 kg, la triticale de 1.802 kg şi la rapiţă de 2.238 kg, în timp ce ovăzul şi orzoaica de primăvară s-au situat în jur de 2.000 – 2.300 de kg.

Lucrez de ani mulţi în agricultură şi vă pot spune că a fost cea mai lungă campanie de vară de care am avut parte. A fost o perioadă extraordinar de mare pentru recoltatul culturilor de vară. Fac menţiunea că, anul trecut, campania agricolă de vară s-a finalizat în doar 35 de zile. Vreau să menţionez un lucru: nu au lipsit dotările. Capacitatea zilnică de recoltare a judeţului, ţinând cont de numărul de combine existente dar şi de norma de lucru a unei combine pe zi, a fost de 2.575 de hectare. Dacă vremea ar fi fost bună, în 12 – 13 zile de lucru am fi putut finaliza această campanie“, a explicat Pavel Nefir, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Caraş-Severin.

Pavel Nefir a mai spus că, în această toamnă, în marile bazine agricole din judeţ sunt prevăzute a fi însămânţate peste 20.000 de hectare de teren arabil. (Hardy Cvoica)