[FOTO] Ziua Limbii Române, celebrată la Braşov, la Târgul de Carte Gaudeamus

194

Ziua Limbii Române, celebrată în fiecare an pe 31 august, a fost sărbătorită ieri, în ţară şi în străinătate. Evenimente speciale, dezbateri, expoziţii, proiecţii de filme şi concerte, au avut loc în capitală, la Iaşi, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Braşov, unde are loc în premieră Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România.

Sub genericul “Limba română, limba Unirii” s-a desfăşurat o dezbatere şi un recital poetic organizate de RADIO ROMÂNIA CULTURAL. Au participat poeţi şi scriitori braşoveni, iar în Anul Centenarului României s-au abordat teme legate de folosirea corectă a limbii române. S-a căutat să se răspundă şi la întrebarea: “Încotro, limba română?” Concluzia care s-a desprins este că limba română este ca un organism viu, care găseşte mijloace de autoapărare, chiar dacă este agresată.

Scriitorul braşovean Dan Mircea Cipariu: „Din fericire pentru noi, limba îşi găseşte întotdeauna geografia interioară, pentru a păstra ceea ce are identitar şi pentru a da întotdeauna un semn de înnoire, fie prin neologisme, fie prin descoperirea unor noi imagini poetice. Mie nu de limbă îmi este teamă, cât mai cu seamă de cei care nu ştiu să o folosească”.

Alte evenimente care au fost organizate de Primăria Braşov, în colaborare cu RADIO ROMÂNIA, prin Târgul Gaudeamus RADIO ROMÂNIA, pentru marcarea Zilei Limbii Române, au fost prezentarea Hărţii Centenare realizate de Junii din Şcheii Braşovului şi momentul muzical Nicolae Voiculeţ şi Orchestra – “Odă Limbii Române”.

Târgul de carte Gaudeamus, organizat de RADIO ROMÂNIA, continuă în Piaţa “Sfântul Ioan” din Braşov, astăzi şi mâine. Iubitorii de lectură sunt aşteptaţi între orele 11:00 şi 21:00.

Gaudeamus, Brașov. Foto: Alexandru Dolea