Municipiul Arad se înfrăţeşte cu capitala Republicii Moldova!

163

Miercuri, 23 august 2018, pretorul sectorului Rîşcani al capitalei Chişinău, Nicolae Balaur şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă vor semna Acordul de înfrăţire între cele două oraşe. Evenimentul a fost cuprins în cadrul Zilelor Aradului, în deschiderea şedinţei Festive a Consiliului Local Municipal ce va avea loc la Palatul Cultural, în sala de concerte recent restaurată.

Din delegaţia prezentă la Arad cu ocazia Zilelor oraşului mai fac parte Secretarul interimar, Mihail Furculiţă, Şeful Secţie administraţie publică locală, Irina Ciupac şi Şeful Întreprinderii Municipale pentru Servicii Locative Râşcani, Vasile Efros.

Potrivit documentului ce urmează să se semneze se doreşte întărirea relaţiilor în domeniile de interes comun (cultural, artistic, ştiinţific, educativ, sportiv, economic, social, protejarea mediului, administraţie publică locală), folosind forme moderne de colaborare. Totodată, părţile vor dezvolta cooperarea în vederea punerii în valoare a patrimoniului celor două comunităţi, precum şi accesarea programelor de finanţare lansate de Uniunea Europeană, în domenii de interes comun.

“Această relaţie de înfrăţire cu Chişinăul este una foarte frumoasă şi de mare însemnătate şi ne bucurăm că ea se realizeză chiar în anul în care celebrăm 100 de ani de la Marea Unire”, a declarat edilul Gheorghe Falcă.

Iniţiativa de semnare a unui acord de înfrăţire între sectorul Rîşcani şi municipiul Arad a fost lansată la începutul lunii martie, de pretorul sectorului Râşcani, Nicolae Balaur. Răspunsul municipalităţii arădene fiind unul pozitiv, a fost demarată procedura de “înfrăţire”. În urma obţinerii avizelor favorabile din partea Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice, s-a elaborat proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii acestui acord de înfrăţire, aprobat în unanimitate în Consiliul Local Municipal.

Până acum, Aradul este înfrăţit cu Gyula, Pecş Hodmezovasarhely şi Budapesta-Sector XII (Ungaria), Zrenjanin (Serbia), Atlit şi Givataym (Israel), Fushun (China), Heist-op-den-Berg (Belgia), Praga – Sector 5 (Cehia). În ceea ce priveşte pretura sectorului Râşcani, aceasta a încheiat până acum un acord de colaborare cu municipiul Târgu Mureş, unul de înfrăţire cu oraşul Năvodari şi are o înţelegere de cooperare cu oraşul Şimleul Silvaniei.

Informează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad