Atenţionare de călătorie în Republica Croaţia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să tranziteze sau să călătorească în Republica Croaţia că, din cauza vârfului de sezon estival – luna august 2018 – circulaţia rutieră este foarte intensă pe principalele autostrăzi: A1 Zagreb – Split – Dubrovnik şi A6 Zagreb – Rijeka, care leagă partea continentală de litoralul adriatic, precum şi pe A3 Bregana – Lipovac, care este ruta predilectă de tranzit între Slovenia şi Serbia, adesea înregistrându-se blocaje şi coloane de autovehicule care se pot întinde, în special în zilele de week-end, pe zeci de kilometri.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că în contextul sezonului estival este posibilă prelungirea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontiere, în special la punctele de trecere dintre Croaţia şi Slovenia (mai ales Bregana) şi Croaţia – Serbia (cu precădere Bajakovo) situate pe autostrada Ljubljana-Zagreb-Belgrad.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca înainte de a pleca la drum să consulte, pentru informaţii actualizate, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditionş Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă – http://www.ccaa.hr.

Totodată, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Croaţia se poate apela numărul european unic de urgenţă ‘112’.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro,www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’