Județul Caraş-Severin a fost trecut prin apă şi foc

În trimestrul II al acestui an, teritoriul judeţului Caraş-Severin a fost trecut prin apă şi foc, la propriu. Cu toate acestea, pompierii au reuşit să-şi îndeplinească eficient misiunile, reducând efectele situaţiilor de urgenţă produse a spus comandantul ISU Semenic, colonelul Cristinel Coneru.

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 928 intervenţii în situaţii de urgenţă. În 863 situaţii, intervenţia a fost asigurată doar de către echipajele inspectoratului nostru, iar în 50 de cazuri s-a intervenit în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgență.

Colonelul Cristinel Coneru a trecut în revistă şi câteva din aceste situaţii de urgenţă. Vorbim despre 47 incendii; 54 de incendii de vegetaţie şi altele; două alunecări de teren, 7 misiuni pirotehnice şi 74 de inundaţii.

„Principalele cauze de incendiu sunt: instalaţii electrice-16, acţiuni intenţionate-9, foc deschis-8, alte împrejurări-7, mijloace de încălzire-5, coşuri de fum defecte sau necurăţate-1, fumat-1. În urma intervenţiilor desfăşurate, a fost salvată o persoană, 47 de animale şi păsări, iar valoarea bunurilor protejate, respectiv salvate, a fost de 4.134.500 lei. Nu au fost înregistrate victime sau decese ca urmare a manifestării incendiilor. La capitolul bunuri distruse a fost înregistrată o valoare de 349.156 lei”.

Autospecialele S.M.U.R.D au avut în această perioadă 670 intervenţii, din care: 581 asistență medicală de urgenţă, 35 descarcerare, 54 asistenţă persoane.

Cea mai dificilă intervenţie desfăşurată în perioada analizată a fost cea pentru stingerea incendiului izbucnit în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, în perioada 27 aprilie – 04 mai, când, zilnic, peste 100 de pompieri şi lucrători silvici au acţionat pentru lichidarea focarelor.

(Sebastian Dragomir)