Dezastru fără precedent în Grecia: peste 70 de morţi şi numărul acestora este în creştere!

428

[UPDATE] Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din împrejurimile capitalei Greciei a trecut de 70 după ce au fost descoperite alte zeci de cadavre, au anunţat autorităţile, citate de agenţia DPA. Peste 200 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică.

26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea oraşului-port Rafina, care este în centrul dezastrului, altele prin maşini.

Ca o ironie a sorţii, toţi aceşti oameni se aflau la doar 30 de metri de mare. Din păcate pentru ei, o stâncă le-a blocat posibilitatea de a se arunca în apă şi şansa de a rămâne în viaţă. Deocamdată, autorităţile NU au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români. Din convorbirile telefonice pe care le-am avut cu o serie de familii aflate în Grecia în vacanţă, am aflat că au reuşit să depăşească zona afectată” a transmis, din Grecia, pentru Radio Reşiţa, Veronica Todor:

Focul a înaintat cu o repeziciune înfricoşătoare, alimentat de vântul care bătea cu aproape o sută de kilometri pe oră. Incendiile sunt cele mai grave care afectează Grecia în ultimii 10 ani. De astăzi, în Grecia sunt așteptate ploi și furtuni puternice, însoțite de grindină.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor. Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii după ce intensitatea vântului a scăzut.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a anunţat în cursul nopţii că majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena, la domiciliu sau în maşină. Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani.

Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec. Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Înainte de căderea nopţii, televiziunile au difuzat imagini cu locuitori care încercau să fugă cu maşinile şi cu numeroase imobile afectate de flăcări.’Dacă nu aş fi plecat, aş fi ars’, a spus Maria, o pensionară de 67 de ani care locuieşte la Mati, contactată telefonic de AFP. Pentru că nu a mai avut timp, ea a trebuit să-şi abandoneze cei doi câini pentru a se refugia într-o localitate apropiată.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile astăzi.

Sursa foto: realitate.net