[FOTO] Ambulanţa pentru Monumente acordă primul ajutor în Banatul de Munte: Morile de la Rudăria salvate de la pieire!

Ambulanţa pentru Monumente intervine de urgență în Banatul de Munte la reabilitarea celei mai vechi mori din cadrul Complexului mulinologic de la Rudăria din judeţul Caraş-Severin, la „Îndărătnica de la perete”, aflată într-o stare avansată de degradare.

20 de voluntari de toate vârstele din întreaga ţară s-au alăturat proiectului lansat de Ambulanţa pentru Monumente Banat în încercarea de a readuce la viaţă acest monument architectural unic în ţară şi în Caraş-Severin, abandonat şi parţial distrus în urma unei viituri.

Care este scopul proiectului, aflat într-o primă fază în Banat, la Eftimie Murgu, am aflat de la Daiana Maciulschi, student la Facultatea de arhitectură şi urbanism din Timişoara, membru al echipei de lucru:

„Scopul proiectului este de a salva patrimoniul, care este expus, care este nesigur, care riscă să dispară datorită faptului că timp îndelungat nu a fost îngrijit…”.

Timp de patru zile, până joi 12 iulie voluntarii adunaţi printr-un apel pe pagina de socializare facebook, vor efectua intervenţiile de urgenţă la Eftimie Murgu. Daiana Maciulschi explică în ce constau lucrările:

„Ne propunem să salvăm o moară de lemn care are anumite probleme la nivel de şarpantă, şiţa este deteriorată, plouă înăuntru şi de-asemenea vom interveni la nivelul tălpii. Cel mai important însă este să se rezolve problema învelitorii pentru că în momentul în care apa se infiltrează prin acoperiş încep problemele. Această intervenţie de siguranţă îi va prelungi durata de viaţă mulţi ani de-acum încolo”.

Daiana Maciulschi a mai spus pentru Radio Reşiţa că, intervenţia care se desfăşoară în intervalul 9-12 iulie este sprijinită de Primăria comunei cărăşene Eftimie Murgu şi de localnici, care vor ajuta cu toată logistica necesară, inclusiv materialele de construcţii, masa şi cazarea, asociaţia iniţiatoare pune la dispoziție echipamentul de protecție, iar toţi cei care doresc să participe, alăturându-se echipei de lucru, trebuie să vină echipaţi cu bocanci, lanternă, saci de dormit şi izopren.

Amintim că, Ambulanţa pentru Monumente Banat s-a înfiinţat anul acesta, în 2018, fiind un proiect finanţat din Timbrul de Arhitectură de către Ordinul Arhitecţilor din România. Ambulanţa pentru Monumente Banat este un lăstar al proiectului cu acelaşi nume, care face intervenţii de urgenţă, salvând monumente în Transilvania şi care-şi propune să se extindă gradual la nivelul întregii ţări. Proiectul este coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, cea care a dat naştere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro