Din Asturias la Verendin, pe scena Festivalului internațional de folclor HERCULES!

304

Pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol al stațiunii Băile Herculane au continuat manifestările din cadrul celei de-a 48-a ediție a Festivalului internațional de folclor HERCULES cu spectacolul din cea de-a treia seară a festivalului, în fața unui public foarte numeros, care a umplut din nou tribunele Teatrului de Vară, dornic să admire formațiile artistice care au urcat pe scenă în această seară!

Programul a fost deschis de Grupul folcloric VILLAVICIOSA TIRES DE ASTURIAS, care a luat ființă în anul 1980 și este format din familii, având un program bogat și variat. În cadrul festivalului de pe Valea Cernei, dansatorii spanioli au prezentat o serie de dansuri tematice și obiceiuri populare din Asturias. A urmat Ansamblul DATINA CĂRĂȘANĂ, care ființează sub egida Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Caraș-Severin și a cărui originalitate este dată de vârsta membrilor săi, stăpâniți de patima jocului și cântecului popular, dar și de farmecul unor dansuri autentice și așezate! Pe scena festivalului, dascălii dansatori au adus o suită de dansuri de pe Valea Almăjului și Valea Bistrei, dar și cântecul popular bănățean, prin soliștii vocali ai ansamblului.

O prezență aplaudată de publicul spectator a fost cea a Ansamblului DETELINI din Bulgaria, care a venit din faimoasa Valea Trandafirilor, ansamblu înființat în anul 1989 și transmite din generație în generație tradiția cântecului și dansului bulgar și prezintă frumusețea folclorului vecinilor noștri de la sudul Dunării! După terminarea programului, directorul artistic al ansamblului bulgar – Hristo HRISTOV ne-a declarat : Suntem pentru prima oară aici, ne simțim foarte bine și ne place peisajul! Este prima noastră zi de spectacol, suntem foarte fericiți deoarece este o diversitate a țărilor, foarte multe ansambluri folclorice din alte țări, ne simțim bineveniți și ne simțim foarte călduros aici! Zona din care venim este foarte populară, mai ales pentru trandafiri și pentru uleiul de trandafiri! Avem și noi un festival folcloric și în posibilitatea de a deveni prietene grupurile din Bulgaria și cele din România, puteți să ne vizitați și sunteți bineveniți! Programul nostru cuprinde dansuri din Bulgaria, toate încadrându-se ăntr-o poveste! Oamenii din public sunt foarte emoționali, ne-au transmis multă energie pozitivă, deoarece erau fericiți și în acest fel ne-au făcut fericiți și pe noi pe scenă! 

Dansurile pregătite pentru acest festival au recreat viața și munca de secole din Bulgaria, dar și libertatea națională și tema iubirii. Periplul folcloric a continuat cu Ansamblul MĂRGINIMEA din Sibiu, care a oferit publicului jocuri din Câmpia Transilvaniei, de pe Valea Hârtibaciului și de pe Valea Târnavelor, suită orchestrală și cântece populare din zona transilvană. Banatul de Munte a revenit pe scena festivalului cu Ansamblul BÂRZAVA al Primăriei și Consiliului Local Reșița, al cărui program a cuprins o suită de brâuri bărbătești și dansuri din Banatul de Munte. Din Clisura Dunării a venit pe Valea Cernei Ansamblul SOKO din comuna Socol, cu o suită de dansuri specifice zonei Poliadija și dansuri din Șumadija (Serbia), iar seara s-a încheiat cu Ansamblul LA POALE DE SEMENIC din Verendin.

Conducătorii delegațiilor din străinătate se vor întâlni mâine, de la ora 11.00, la sediul Primăriei orașului Băile Herculane cu conducerea administrației publice locale și organizatorii festivalului, iar de la ora 19.00 va avea loc spectacolul susținut de ansamblurile din Bulgaria, Serbia, Ungaria și ansamblurile ENZIAN  al Forumului Democrat German, CĂLUȘUL din Romanați și BARVINOK din Cornuțel Banat.

Paul-Sever SMADU