Folclorul internațional răsună toată săptămâna pe Valea Cernei, la Festivalul HERCULES!

369

Folclorul internațional răsună din nou în stațiunea Băile Herculane începând din această seară, odată cu deschiderea oficială a ediției cu numărul 48 a Festivalului internațional de folclor HERCULES, una dintr cele mai longevive manifestări de profil din țara noastră! Ansambluri folclorice din 8 țări de pe două continente vor încânta spectatorii iubitori de folclor care se află în această perioadă pe Valea Cernei și care au umplut încă din prima seară gradenele Teatrului de Vară din Parcul Vicol!

Manifestările au început astăzi la ora 17.00 cu o întâlnire a organizatorilor cu reprezentanții presei, în care gazdele festivalului – prof. Ioan Benga – managerul Centrului județean Caraș-Severin pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cristian Miclău – primarul orașului Băile Herculane – au prezentat unele aspecte privind programul festivalului și formațiile artistice participante, dar și intenția organizatorilor pentru creșterea calității aceste manifestări, începând chiar cu această ediție! De la următoarea ediție, însă, vor fi invitate la acest festival doar ansambluri care se pot prezenta cu orchestră, fără să se mai poată apela la mijloace electronice pentru asigurarea fondului muzical!

A urmat o paradă a portului popular a ansamblurilor prezente la festival, care s-a desfășurat de la Fabrica de pâine până la Teatrul de Vară din Parcul Vicol, artiștii fiind aplaudați la scenă deschisă de numeroșii spectatori aflați de-a lungul traseului! Deschiderea oficială a festivalului a avut loc la ora 19.00, cu scurte alocuțiuni din partea organizatorilor, după care s-a dat startul seriei de spectacole, care se vor desfășura în fiecare seară, până vineri inclusiv! Primii s-au prezentat în fața publicului componenții Fanfarei DOINITORII CĂRAȘULUI din Mercina, apoi au urcat pe scenă orchestra și dansatorii Ansamblului SEMENICUL din Reșița, care se prezintă la această ediție a festivalului într-o nouă prezentare, având în componență 20 de instrumentiști și 16 perechi de dansatori, care au adus cântecul și jocul popular din spațiul tradițional al Banatului de Munte! Timp de peste o oră, ansamblul reșițean a prezentat suite de orchestră și dansuri populare, dar și evoluția soliștilor vocali și instrumentiști! Programul serii a continuat cu ansamblurile TERHOLA SONG AND DANCE STAT ENSAMBLE IMERETI din Georgia, ARMENIȘANA din Armeniș, DOINA BISTREI din Zăvoi, DUNAV din Șvinița, ZESTREA GUGULANILOR din Caransebeș și TEREGOVANA din Teregova.

Este emoționant, dar plăcut la festival! Am fost și anul trecut, dar anul acesta e mult mai bine!

Este foarte frumos, este o experiență foarte plăcută… este al treilea an consecutiv când vin aici și de fiecare dată mă cuprind aceleași emoții! Publicul este foarte surprinzător că vine într-un număr atât de mare și asta ne face mult mai încrezători și mult mai fericiți!

Nu e greu pe scenă, dar sunt foarte multe emoții, publicul e în număr foarte mare! Este a doua oară pentru mine pe această scenă și emoțiile mă copleșesc! În acest an e mai bine decât anul trecut… emoțiile au mai dispărut, dar încă sunt prezente în sufletul meu și oamenii de aici sunt extraordinari!

Este un festival foarte frumos, deja sunt cinci ani de când particip la acest festival și devine din ce în ce mai frumos de la an la an! Publicul e foarte cald, ne susțin și suntem mândri că le putem oferi această senzație și aceste trăiri!

O prezență mult apreciată în prima seară a acestei ediții a festivalului este cea a ansamblului din Georgia, dansatorii gruzini încântând din nou prin prestația lor pe scenă, chiar dacă în acest an a venit pe Valea Cernei o altă formație artistică : TERHOLA SONG AND DANCE STATE ENSAMBLE IMERETI! Aflați pentru prima dată în țara noastră și la Herculane, tinerii georgieni s-au arătat încântați de această experiență a lor :

Sunt încântată și mă simt bucuroasă pentru că sunt aici, îmi place festivalul foarte mult, îmi plac oamenii de aici și vă mulțumesc pentru că ne-ați primit cu dragoste! Sunt pentru prima dată aici, sunt încântată de toate locurile, de clădirile istorice și chiar îmi place! Este o atmosferă absolut fantastică la festival!

Îmi place mult festivalul, îmi plac foarte mult costumele, cântecele, dansurile, totul e nou pentru noi! Sunt pentru prima dată în România și sunt impresionată de oameni, sunt calzi și sunt foarte drăguți! Programul nostru cuprinde dansuri, cântece și ne prezentăm portul popular!

Îmi place foarte mult experiența festivalului, îmi place foarte mult să călătoresc… îmi place experiența de festival, pentru că am învățat multe și consider că festivalul e important! Dansurile și în special muzica noastră sunt foarte diferite și cu totul special!

Conducătorul delegației gruzine este Gocha TCHANKVETADZE – președintele Asociației pentru Tineret și Arte din Georgia, sub egida căruia este Grupul de dans IMERETI :

Prima dată am fost în România în anul 1999, când m-am și căsătorit cu soția mea și de atunci am participat aici la numeroae festivaluri! În festivalul de la Herculane avem câteva dansuri specifice zonei pe care o reprezentăm și cântece specifice unei zone apropiate din Georgia! Costumul popular pe care îl avem este reprezentativ zonei Achara, pe care o reprezentăm, port popular pe care acum îl vom prezenta pe scenă! De-a lungul acestei seri, dar și de-a lungul celorlalte festivaluri avem relații bune cu celelalte grupuri, avem mult de învățat unii de la ceilalți și suntem uimiți de portul populat, de dans, de tot ceea ce vedem în seara aceasta! Vom veni aici ori de câte ori vom avea ocazia și voi sunteți bineveniți în țara noastră!

Un sprijin important îl reprezintă pentru organizatorii festivalului voluntarii din cadrul Asociației Tinerilor din Băile Herculane, care însoțesc fiecare grup prezent la această ediție a manifestării și asigură relațiile fiecărui grup cu organizatorii și autoritățile.

Paul-Sever SMADU