Miercuri, 23 mai, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, începând cu ora 19:00, va avea loc un eveniment special cu şi pentru adolescenţi. După spectacolul teatrului gazdă, Fluturii sunt liberi, se va lansa antologia de proză scurtă Curse pentru vise, din Colecţia Debut, volum rezultat în urma Concursului Literar Proza scurtă merită mai mult. Autorii celor 34 de texte tipărite de Editura Eikon vor avea avea ocazia să se întâlnească pentru prima dată, să vorbească despre pasiunea lor pentru literatură şi să ofere autografe.

Concursul de proză scurtă a fost organizat de Editura Eikon şi Bucureşti fm, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, pornit din dorinţa de a stimula imaginaţia şi de a dezvolta potenţialul creator al tinerilor debutanţi în arta scrisului. Ulterior, Teatrul Excelsior s-a alăturat în acest parteneriat, fiind singura instituţie teatrală din Bucureşti care are un program dedicat adolescenţilor.

Desfăşurat în perioada noiembrie 2017 – mai 2018, proiectul a fost promovat printr-o serie de emisiuni pe postul Bucureşti fm şi articole pe site-urile celor trei parteneri, dar şi în cadrul unor întâlniri directe cu elevi din zece licee şi colegii naţionale de prestigiu din capitală.

De asemenea, adolescenţii au participat la workshop-ul de scriere creativă, organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus Radio România 2017, atelier interactiv ce a avut ca scop atât familiarizarea tinerilor scriitori cu noţiunile teoretice de limbaj, cât şi înţelegerea modului în care se transpune în scris imaginaţia.

Peste 100 de tineri şi-au înscris textele în concurs, iar 34 au fost selectate pentru a fi publicate. Juriul a fost format din: Ioana Bruşten – scriitor, realizator de emisiuni la Bucureşti fm, Prof. Mihaela Daniela Cârstea – Inspector de Specialitate I.S.M.B., Prof. Dr. Christian Crăciun – profesor, scriitor, critic literar, Prof. Dr. Vianu Mureşan – scriitor, filosof, critic literar, Valentin Ajder – directorul Editurii Eikon).

„Lucrările selectate sunt de nivel literar bun şi foarte bun, arată că există atât predispoziţii şi talent pentru scris la aceşti elevi, cât şi preocuparea de-a se forma în arta literară, de-a deveni, în cele din urmă, scriitori confirmaţi” – Vianu Mureşan.

„A fost o experienţă interesantă, plină de surprize. […] Există, cert, un weltanschauung nebănuit al tinerilor, care se străvede foarte bine în aceste texte” – Christian Crăciun.

„Mi s-a dat parola către o lume care nu-mi aparţine, în care am fost cândva, dar am plecat şi codurile de acces s-au şters. Am revenit, graţie acestui concurs, în spaţiul unei vârste de care mi-era dor…” – Ioana Bruşten.

„În pofida văicărelilor noastre, ale maturilor, în şabloane de tipul Tinerii nu mai citesc!, respectiv nu mai au despre ce scrie, acest concurs literar ne contrazice fericit prin texte scrise cu real talent, cu imaginaţie şi vigoare. Nu m-aş mira, doar m-aş bucura să-i revăd, peste ani, printre scriitorii consacraţi” – Valentin Ajder.

Programul evenimentului este următorul:

Ora 19:00 Fluturii sunt liberi, de Leonard Gershe, spectacol cu: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Şerban Gomoi, în regia lui Erwin Şimşensohn, producţie a Teatrului Excelsior.

Ora 21:15 Festivitatea de premiere şi lansarea de carte şi Sesiune de autografe

Organizatorii evenimentului: Editura Eikon, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Bucureşti fm, Teatrul Excelsior.

Locaţia evenimentului: Teatrul Excelsior, Sala Ion Lucian (Str. Academiei nr. 28, sector 1, Bucureşti). Bilete şi rezervări: organizare@teatrul-excelsior.ro, 0728.972.672