[UPDATE] Trezirea lui Michael Schumacher, confirmată de manager

Michael Schumacher

UPDATE – Joi 30.01.2014, ora 17.00

Sedativele administrate lui Michael Schumacher, aflat în comă indusă de o lună, “au fost diminuate pentru a permite începerea unui proces de trezire, care ar putea dura mult timp”, a anunţat purtătorul de cuvânt al septuplului campion mondial de Formual 1, Sabine Kehm. La o lună de la gravul accident suferit de Schumacher la schi, în staţiunea franceză Meribel, fostul pilot se află în continuare la terapie intensivă în spitalul din Grenoble. “Iniţial, s-a stabilit clar între toate părţile interesate să nu se comunice această informaţie medicală până când acest proces nu era consolidat, în scopul de a proteja familia sa. Nu vom mai comunica alte informaţii cu privire la etapele intermediare. Familia sa cere încă o dată să i se respecte intimitatea, să se respecte secretul medical şi să nu fie deranjaţi doctorii care îl tratează pe Michael. În acelaşi timp, familia doreşte să exprime sincere aprecieri pentru simpatia manifestată în toată lumea”, a declarat Kehm.

————————–

UPDATE – Miercuri 29.01.2014, ora 13.00

“Schumacher, o noua etapă”, titrează siteul L’Equipe. Ziarul francez susţine că fostul pilot intră într-o fază de trezire progresivă, însă informaţiile nu sunt oficiale. “Este o fază lentă şi incertă de întoarcere la viaţă”, scriu francezii. “Michael Schumacher a răspuns pozitiv în cadrul procesului de ieşire din comă început în această săptămână”, mai anunţă ziarul francez. Alte ziare din Franţa anunţaseră că încă de marţea trecută Schumi ar fi început să fie trezit, ceea ce s-a dovedit a fi fals.

L’Equipe mai vorbeşte cu un doctor francez care spune că procesul de după trezire va consta într-o minimă relaţionare, pentru a vedea dacă Schumacher răspunde la cele mai simple comenzi. El va fi rugat să închidă şi să deschidă ochii, să deschidă gura sau să închidă palma. Dupa trezire vor urma două luni de confuzie pentru Schumacher, urmate de o perioadă de recuperare care poate fi mai scurtă sau mai lungă – până la ani de zile.

—————————————-

UPDATE – Vineri 17.01.2014, ora 19.00

Starea de sănătate a campionului german de Formula 1 Michael Schumacher, aflat în comă într-un spital din Franţa din 29 decembrie după un accident de schi, este în continuare ‘staţionară’, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al fostului sportiv, într-un comunicat, potrivit AFP. ‘Starea de sănătate a lui Michael este considerată în continuare staţionară (…). Familia lui Michael are deplină încredere în echipa medicală şi este foarte mulţumită de munca acesteia’, a indicat Sabine Kehm în comunicat. ‘Toate informaţiile privind starea de sănătate a lui Michael care nu vin nici de la medicii care-l îngrijesc, nici de la staff-ul său trebuie socotite pure speculaţii’, a continuat doamna Kehm, revenind astfel asupra unor avertismente. Întrebată despre faptul că acest comunicat de vineri nu mai evocă o stare ‘critică’, aşa cum se întâmpla până atunci, Kehm a răspuns că nu are nimic de adăugat.

Este prima oară după 6 ianuarie când sunt divulgate informaţii despre starea de sănătate a lui Michael Schumacher. Pilotul german era atunci într-o stare ‘critică dar staţionară’, potrivit unui comunicat comun al spitalului şi al Sabinei Kehm. În seara aceleiaşi zile, o sursă apropiată de pilot a evocat o ‘uşoară ameliorare’.

—————————————————-

UPDATE – joi 16.01.2014, ora 19.00

Starea lui Michael Schumacher este gravă, iar presa germană scrie că nu există un plan stabilit pe zile pentru momentul când Michael Schumacher să fie scos din comă.

După 17 zile de la accidentul suferit în 29 decembrie, 17 zile de comă, starea lui Michael Schumacher (45 de ani) rămâne neschimbată. Stabilă, dar critică, aşa cum spun medicii. Ziarul german Bild scrie că “nu există o planificare din partea medicilor care îl tratează pentru când Schumi să fie scos din coma artificială. Leziunile la cap sunt prea severe şi nimeni nu îşi asumă niciun risc”. În cazul în care s-ar decide scoaterea sa din comă, procesul ar dura câteva zile.

Marţi, presa germană a anunţat că Schumi este supus unor teste pentru a se vedea zonele din creier afectate de accident, semn că medicii nu au nicio idee despre implicaţiile ulterioare ale accidentului şi sechelele cu care Schumi va rămâne.

***

UPDATE – miercuri 08.01.2014, ora 13.00

schumi

Palatul de Justitie din Albertville a prezentat, miercuri, prin intermediul procurorului Patrick Quincy, primele concluzii ale anchetei accidentului de schi in care a fost implicat fostul campionul mondial de Formula 1 Michael Schumacher. Timp de 40 de minute procurorul Quincy si reprezentanti ai jandarmeriei franceze au prezentat concluzii sumare din ancheta efectuata, refuzand sa precizeze daca Schumacher a avut vreo vina in producerea acestui accident. Anchtatorii nu au stabilit viteza de deplasare a lui Schumacher pe schiuri in momentul accidentului si au subliniat in mai multe randuri ca pista unde a avut loc accidentul era semnalizata corespunzator. “Am analizat toate elementele accidentului, echipamentul, casca domnului Schumacher si am refacut traseul parcurs de acesta. De asemenea filmul inregistrat de pe casca domnului Schumacher ofera imagini foarte clare despre accident”, a declarat Patrick Quincy. Potrivit anchetei procurorilor francezi, Schumacher “a pierdut controlul schiurilor si a fost aruncat in fata lovindu-se la cap de o piatra”. Anchetatorii nu au precizat care a fost viteza pe schiuri a germanului, iar procurorul Patrick Quincy spune ca filmarea pusa la dispozitie de familia lui Schumacher va fi revazuta “imagine cu imagine”. “Este dificil pentru noi sa evaluam viteza pe care o avea Michael Schumacher in momentul accidentului. In acest stadiu al anchetei nici nu este foarte important sa stim cu ce viteza cobora”, a mai spus Patrick Quincy. Anchetatorii mai precizeaza ca schiurile lui Schumacher erau in stare perfecta de functionare si ca nu au stat la baza producerii accidentului. De asemenea, pista de schi de la Meribel era semnalizata corespunzator si nu exista semne de intrebare din acest punct de vedere. In urma investigatiilor anchetatorilor francezi a fost observata o zgarietura mare pe unul dintre schiuri, concluzionandu-se astfel ca Schumacher a lovit o suprafata dura aflata sub zapada care ar fi condus la pierderea echilibrului.

Intrebat de un jurnalist german daca Schumacher este responsabil pentru producerea accidentului si daca a comis vreo imprudenta, procurorul Patrick Quincy a spus: “Nu pot raspunde la aceasta intrebare in acest moment al anchetei”. “Stim ca in zona accidentului zapada nu era dintre cele mai bune, insa calitatea zapezii nu face deocamdata obiectul anchetei. In fiecare an ne confruntam cu aproximativ 50 de accidente in acea portiune, asa ca suntem obisnuiti cu acest tip de ancheta”, a mai spus procurorul Quincy.

Potrivit anchetatorului Benoit Vinnemann imaginile surprinse de camera fixa aflata pe casca lui Schumacher arata “un comportament perfect normal pentru un schior aflat in acea portiune a partiei”

—————————————————-

UPDATE sâmbătă 04.01.2014, ora 18.00

Presa franceza de sambata seara citeaza surse din apropierea reputatului profesor Saillant care supervizeaza evolutia lui Schumacher la Spitalul Grenoble si care spun ca viata germanului nu mai este in pericol. Astfel Schumi s-a incadrat in procentul celor 50-50% care scapa din astfel de traume grave. Ramane de vazut daca va fi si printre cei 30% care se trezesc fara a avea sechele grave. Bineinteles, inainte Schumi trebuie sa iasa din coma indusa. Fara aceasta ar trebui sa revina la starea constienta fat sa mai fie dependent de aparate. Informatiile de mai sus sunt procentaje medicale oferite de medici din statisctica bazata doar pe rezultatele reale cu pacientii.

——————————————————

UPDATE vineri 03.01.2014, ora 12.15

ferrari

Peste 600 de persoane au ajuns in fata spitalului unde este internat Michael Schumacher pentru a aniversa cei 45 de ani ai campionului german. Scuderia Ferrari a anuntat o aniversare in tacere pentru cel care a cucerit cinci titluri mondiale la volanul monopostului de la Maranello. Schumacher a fost vizitat la spital de sotia Corinna, fratele Ralf si tatal Rolf in ziua cand implineste 45 ani. Alaturi de familia germanului s-a aflat si Jean Todt, presedintele Federatiei Internationale de Automobilism si omul care a stat in spatele lui Michael in perioada petrecuta la Ferrari. Presa franceza scria aseara ca starea lui Schumi, din informatii venite neoficial din spital, nu s-a mai ameliorat. El ramane in continuare stabil, dar in stare critica. Vestea buna este ca mai trec zilele, iar fiecare zi in viata este o victorie in astfel de traumatisme. Doctorii germani afirma in Bild ca Schumi ar putea fi scos din coma indusa in 24-48 de ore, daca arata semne de imbunatire, altfel poate ramane astfel si cateva saptamani.

——————————————

UPDATE marţi 31.12.2013, ora 12.45

Astăzi a avut loc o nouă conferinţă de presă a medicilor francezi. Aceştia au spus că Michael Schumacher a fost operat a doua oară, luni seara. După operaţia de duminică în urma căreia s-a scos un hematom extern de pe partea dreaptă şi s-a făcut o gaură în craniu pentru a avea loc creierul să îşi rezolve inflamaţiile, luni seara s-a realizat a doua operaţie care a eliminat un hematom intern (aflat in creier) pe partea stanga. In urma acestei interventii, marti s-a observat o ameliorare pe imaginile de scaner. Insa, starea lui Schumacher ramane clinic aceeasi, critica, in coma indusa. Doctorii incearca sa tina sub observatie alte hemoragii sau anomalii care pot aparea mai departe si au anuntat ca mereu cum este ceva nou vor reveni. Nu se pot face presupuneri despre eventualele sechele, ci acum se fac eforturi pentru a tine sub control situatia critica, in fata ramanand un drum lung.

——————————————-

UPDATE luni 30.12.2013, ora 12.15

Conform www.onlinesport.ro, starea lui Schumacher ramane critica si fostul pilot ramane in coma artificiala: “Obiectivul nostru este sa limitam pe cat posibil presiunea intracraniana”, spun medicii francezi. Intrebati care sunt sansele ca Schumacher sa-si revina, medicii se declara rezervati: “Monitorizam tot timpul starea sa, dar nu ne putem pronunta pe termen lung”.Michael Schumacher a fost operat o singura data in noaptea de duminica spre luni. Medicii spitalului din Grenoble dezmint informatia conform careia Schumacher ar fi fost supus unei a doua interventii chirurgicale in cursul diminetii de luni.Potrivit medicilor spitalului din Grenoble, daca nu ar fi purtat casca Schumacher nu ar mai fi ajuns sa primeasca tratament medical. Cu alte cuvinte un asemenea accident fara casca ar fi fost fatal pentru oricine: “Judecand dupa violenta impactului, orice persoana care nu ar fi purtat casca nu ar mai fi ajuns aici”. Profesorul Stéphane Chabarde a explicat starea curenta a lui Schumacher: “scanerul efectuat dupa operatie arata aparitia unor leziuni hemoragice difuze bilateral. Pacientul se afla sub anestezie generala si tratament”.

——————————————-

UPDATE luni 30.12.2013, ora 11.00

In această dimineaţă Michael Schumacher a mai fost operat încă o data. Astazi la ora 12.00, ora Romaniei se va da un nou comunicat de la spital despre starea sa.

——————————————–

Fostul pilot german Michael Schumacher, cel mai mare campion din istoria Formulei 1, se află în stare critică într-un spital din Grenoble (Franţa), după un accident suferit pe pârtia de schi, în staţiunea Meribel din Alpii francezi.

Schumacher la schiÎntr-un comunicat comun dat publicităţii în noaptea de duminică spre luni, 29/30 decembrie, de către serviciul de presă al lui Schumacher şi de reprezentanţii spitalului din Grenoble se precizează că pilotul se afla în comă, în momentul internării, după ‘un traumatism cranian grav, care a necesitat imediat o intervenţie neurochirurgicală’.

‘El rămâne într-o stare critică’, adaugă comunicatul, semnat de doi medici şi de directorul adjunct al spitalului, care a fost citit şi înaintea jurnaliştilor adunaţi în faţa clinicii din Grenoble.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a precizat că următoarea informare în legătură cu starea de sănătate a multiplului campion mondial va avea loc luni dimineaţă, în jurul orei locale 11.

Pilotul german, care urmează să împlinească 45 de ani pe 3 ianuarie, schia duminică în compania fiicei sale în vârstă de 14 ani, într-un sector aflat în afara pistei staţiunii Meribel. El s-a lovit cu capul de o stâncă în momentul căderii şi, în ciuda faptului că purta cască de protecţie, şi-a pierdut pentru scurt timp cunoştinţa.

‘Schumi’ a fost transportat iniţial cu elicopterul la o clinică locală, de unde a fost transferat ulterior la spitalul universitar din Grenoble. Aici a fost chemat de urgenţă, de la Paris, profesorul Gerard Saillant, un reputat expert în chirurgie craniană, fondator al ‘Institutului creierului’ din Franţa. Saillant este un prieten apropiat al lui Schumacher şi al fostului şef al echipei Ferrari, Jean Todt, actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Automobilism.

Michael Schumacher este cel mai titrat pilot din istoria ‘Marelui Circ’, cu şapte titluri de campion mondial cucerite între 1994 şi 2004. El a câștigat în carieră 91 de Mari Premii de Formula 1 în 307 curse. Sursa: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles