Astăzi este ultima zi a Târgului Gaudeamus de la Cluj-Napoca. Tot astăzi se va afla și care a fost cea mai râvnită carte de public. Închiderea oficială a evenimentului este programată la ora 13:00, dar porţile se vor închide efectiv la ora 15:00. Vor fi, de asemenea, înmânate Trofeele Gaudeamus pentru editurile participante şi pentru presa locală. Premiul „Educaţia” va fi acordat unei instituţii de învăţământ pentru modul în care a promovat oferta educaţională a Târgului. Peste o oră va avea loc lansarea volumului de poeme „Trădarea rimelor”, semnat de filosoful Tudor Cătineanu, fost preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie, ora 10:02)

Târgul de Carte Gaudeamus şi-a desemnat câştigătorii

28 de mii de persoane au vizitat în această săptămână Târgul de Carte Gaudeamus desfăşurat la Cluj-Napoca. Manifestarea s-a încheiat, astăzi, cu acordarea premiilor.
Reporter: Rodica Tulbure, de la Radio Cluj: Au fost prezenţi peste 70 de expozanţi în târg, reuniţi în 65 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România.

Ca în fiecare an, Târgul de Carte Gaudeamus şi-a desemnat câştigătorii. Trofeul Gaudeamus a fost acordat Editurii Şcoala ardeleană, pe locul doi situându-se Editura Polirom, iar locul trei a fost ocupat de Editura Humanitas. Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost volumul „Istoria, adevărul şi miturile” de Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Am vrut să arăt că istoria românilor este ca viaţa, aşa cum sunt toate istoriile şi cu adevăruri evidente şi cu căutări şi cu ipoteze şi că noi nu suntem unici şi nici altfel în raport cu alte istoriografii.
Reporter: Trofeul Presei a fost acordat cotidianului Făclia, postului TVR Cluj, postului Radio Renaşterea şi web site-ului Clujul cultural.ro. Premiul Educaţiei a fost acordat Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Locul întâi la Concursul naţional de lectură Mircea Nedelciu a fost ocupat de David Hodor de la Liceul teoretic Mihai Eminescu. Premiul Miss Lectura a fost oferit Vasianei Sălăjan. Câştigătorul Premiului Tombolei Gaudeamus, derulat pe baza buletinelor de vot, a fost Diana Pârv. Invitatul de onoare al celei de-a 19-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus de la Cluj a fost poetul Emil Brumaru./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie.

Este ultima zi şi pentru Târgul Gaudeamus de la Cluj-Napoca.
La această oră este programată închiderea oficială a evenimentului. Colega RRA de la Radio România Cluj, Doina Borgovan, detaliază:

Reporter: Urmează să aflăm în câteva minute care este cartea cea mai râvnită la ediţia din acest an a târgului, desemnată în urma voturilor vizitatorilor.
De asemenea, vor fi înmânate trofeele Gaudeamus pentru editurile participante, dar şi pentru presa locală. Premiul „Educaţia” va fi acordat unei instituţii de învăţământ pentru modul în care a promovat oferta educaţională a târgului.
Tot astăzi aflăm cine câştigă premiul „Miss Lectura”, pentru cea mai frumoasă vizitatoare de la Gaudeamus. Invitatul de onoare al ediţiei, poetul ieşean Emil Brumaru participă şi el la ceremonie.

Preşedintele de onoare din acest an a fost profesorul şi filosoful, Aurel Codoban.
În primele patru zile ale târgului, peste 22.000 de vizitatori au trecut pragul Pavilionului din Piaţa Unirii şi estimăm că cifra de anul trecut va fi depăşită, pentru că este foarte multă lume la această oră la târg.