A avea un copil cu dizabilitati este, cu siguranta, o provocare pe care viaţa o lansează unor părinţi fara drept de apel! A avea un copil special, este una dintre cele mai copleşitoare experienţe pentru un părinte.

De cele mai multe ori mamele acestor copii sunt nevoite să renunțe la serviciu, învață să fie medici, psihologi și eroi într-un timp foarte scurt. Luptă cu prejudecățile societății și fac toate aceste lucruri de dragul copiilor lor „speciali”. Din categoria mămicilor puternice face parte şi Loredana, o tânără mămică cu suflet mare care luptă zilnic pentru ca băiatul său care suferă de autism să fie bine.

Doresc să vorbesc atât din perspectiva părintelui cât şi a cadrului didactic. Eu am ales Centrul Primăvara pentru copilul meu, pentru că în primul rând este singura unitate din judeţ care oferă servicii de educaţie şi recuperare pentru copiii cu dizabilităţi severe. Centrul se pliază pe nevoile de care a avut copilul meu nevoie în 2009, când a fost diagnosticat cu autism şi în timp evoluţia stării de sănătate a copilului meu a fost remarcabilă. Acum se joacă, vorbeşte citeşte…citim cu greutate dar e un mare pas înainte, nu ne lăsăm, continuam lupta iar pentru noi centrul este a doua casă de aceea toţi copiii speciali au nevoie aici de o sală bine pusă la punct de fiziokinetoterapie. Vă mulţumim pentru ceea ce faceţi”, ne-a declarat cu emoţie în glas tânăra mămică Loredana.

Uneori, decizia de avea sau nu un copil cu dizabilitati nu iti apartine si asta nu pentru ca nu ai fost informat, ci pentru ca, dintr-un motiv sau altul, ceva, mai presus decat tine, este menit sa îţi decidă destinul – pe al tău şi pe al copilului tău. Uneori, în ciuda testelor ale caror rezultate nu anticipează vreo boală, în ciuda aparenţelor care indică o sarcină lipsită de probleme şi o naştere la fel, inevitabilul se produce, diagnosticul pus copilului tău, la naştere sau la un anumit timp după nastere, pică precum un fulger.

Speranţă pentru copii speciali de la Centrul Primavara există aşa că trebuie să ne unim forţele la Căsuţa de Sticla din Parcul Tricolorului. Aceşti copii inocenţi merită o viaţă mai bună!

Daiana Roşca