Din respect pentru toţi ascultătorii și cititorii din țară și din afara granițelor, în Anul Centenarului Marii Uniri, aducem în casele şi sufletele voastre, oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.Ne unim românește cinstind din prea plinul sufletelor noastre întreaga suflare românească oriunde s-ar afla consemnând devotamentul pentru idealul strămoșilor noștri împlinit acum 100 de ani la Alba Iulia.

   Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula:„Învățăm împreună să fim uniți în ciuda faptului că se chinuie toți să ne dezbine”

Aflat în Banatul de Munte și la Radio România Reșița pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, cel care ține alături de Biserică, flacăra cuvântului aprinsă pentru toți românii de pretutindeni, ne-a mărturisit:

„Am susținut o serie de conferințe despre ortodoxie la vreme de post mare și m-am întâlnit cu bănățenii care-mi sunt foarte dragi, mulți dintre ei mi-au fost studenți și îi redescopăr cu bucurie, dar și pentru că reprezintă pentru tot ce înseamnă Anul Unității Naționale osatura de demnitate de care avea nevoie în plus țara ca să fie ceea ce este.Eu iubesc foarte mult toate vârstele din Biserică și mă împac bine și cu tinerii și cu cei mai puțin tineri …important este să nu-mi pierd bucuria de a fi alături de ei, le datorez foarte mult, sunt școala mea cea mai de preț. E o pedagogie pe care o motivăm unii altora.Le transmit tuturor să facă dovada unei cumințenii în plus în perioada aceasta care nu-i ușoară deloc și poate că învățăm împreună să fim uniți în ciuda faptului că se chinuie toți să ne dezbine”.

Din dorința de unitate pr. conf. univ. dr. Constantin Necula se va afla în Italia alături de confrații noștri de acolo, unde alături de pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu va lansa și cartea scrisă împreună „Chipul slavei tale celei negrăite”.

  Pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu: „Noi, preoții Romano-Catolici români alături de preoții ortodocși din Florența și din împrejurimi,ne-am propus să ne adunăm la lumina sfintelor icoane românești în basilica Franciscană Santa Croce din Florența, pentru a comemora Marea Unire”

Astfel, devenit corespondentul nostru special, pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu, ne-a transmis în numele comunității de români care-și păstrează credința, identitatea și dragostea de țară:

„Ziua de 24 martie 2018, reprezintă punctul culminant pentru noi românii din Toscana, deoarece vom simți românește, vom fi uniți și solidari, arătând un gest de recunoștință față de cei care au înfăptuit Marea Unire. În acest context, am organizat un eveniment în Basilica Santa Croce din Florența, care constă într-o excepţională expoziție de icoane din România, pusă la dispoziție de RomanArt Gallery din orașul Roman (Neamț) și de fotografii surprinse de Daniel Olariu în timpul liturghiilor ortodoxe a românilor din Toscana.
Expoziția va dura până pe 15 aprilie 2018. Tot în cadrul evenimentului vom asista la o conferință cu titlul “Icoana: darul unității” susținută de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, dar și la o lansare de cărte „Chipul slavei tale celei negrăite” a aceluiași părinte scrisă împreună cu pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu. La acest eveniment va participa E.S. Prof. univ. dr. Liviu – Petru ZAPÎRŢAN, Ambasador Extraordinar și Plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta dar și autoritățile religioase și civile din Florența.
Chiar dacă trăim departe de graniţele țării, noi românii ne simțim solidari şi susţinuți de credința în Cristos Isus și de valorile autentice românești. Noi, preoții Romano-Catolici români alături de preoții ortodocși din Florența și din împrejurimi,ne-am propus să ne adunăm la lumina sfintelor icoane românești în basilica Franciscană Santa Croce din Florența, pentru a comemora Marea Unire și a ne bucura de faptul de a fi români.Acest lucru este posibil, datorită unei sincere colaborări între cele două Biserici, care are drept scop punerea în evidență a valorilor,tradiției și credinței poporului român în actualul teritoriuToscan”.

În Anul Centenarului Marii Uniri Radio România Reșița rămâne punctul de întâlnire ACASĂ atât pe frecvențele sale cât și pe site-ul radioreșița.ro.
Suntem alături de fiecare dintre voi pentru a împlini cu devotament nobila menire de a ține candela cuvântului aprinsă pentru a lumina cu recunoștință memoria strămoșilor noștri, dar și pentru a găsi calea în unitate pentru viitorul românilor și al României.

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Mulțumim pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu pentru corespondența specială de la Toscana, Italia.