Pe 26 februarie 2018 s-au împlinit 12 ani de la instalarea în scaunul arhieresc de la Caransebeş a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian.

Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcop al Caransebeșului este invitatul managerului Radio România Reșița, Laura Sgaverdea, la emisiunea „Ascultă cum te ascult” de la ora 17:15.

De 12 ani, neobosiţ „cu timp şi fără de timp”, ca o lumină vie în Biserica lui Hristoş Preasfinţitul Părinte Lucian îşi săvârşeşte lucrarea după cum spune Apostolul Pavel „slujba ta fă-o deplin” (2 Tim. 4,5), dăruind lumii şi lui Dumnezeu pe sine, fiind aproape de oameni, atât prin prezenţă, cât şi prin rugăciune, arzând în dragoste şi în dorinţa de a aduce Creatorul în creaţie, clădind astfel nu o biserică a zidurilor, ci o biserică a sufletelor, îmbogăţind tot mai mult lucrarea dumnezeiască.

Preasfinţitul Părinte Lucian s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Şcoala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş. În anul 1992 a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile postuniversitare la Facultatea de Teologie din Oradea. Din anul 2009 până în 2012 a urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova. Din anul 2013 este numit doctor în teologie după ce susţine tema de cercetare „Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În timpul anilor de studii, Preasfinţitul Lucian a ales viaţa monahală, intrând ca vieţuitor, în anul 1990, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad. Acesta a fost primul pas spre o viaţă dedicată lui Hristos.

În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, unde rămâne până în anul 1994, când a fost transferat pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Şase ani mai târziu avea să fie numit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, nu înainte de a fi stareţ al Mănăstirii „Izvorul Miron” Româneşti din judeţul Timiş vreme de cinci ani.

Anul 2006 avea să fie anul în care Dumnezeu l-a adus pe Preasfinţitul Lucian în oraşul în care şi-a început studiile teologice, în Caransebeş, ca Episcop. De atunci, a început o frumoasă lucrare de păstorire a sufletelor din Episcopia Caransebeşului, ştiind să se apropie ca părinte şi ca prieten de credincioşi, dar şi să îi apropie pe aceştia de cer. Este tânăr pentru tineri, fiind în mijlocul lor, încercând să aducă răspunsuri întrebărilor tinereţii şi să arate calea spre tinereţea trăită minunaţ energic, în lumina credinţei. Se apropie de tineri ca un om cu suflet tânăr care vede această etapă a vieţii prin ochii lor şi care îi încurajează să îşi exprime, prin activităţile pe care le întreprinde pentru aceştia, opiniile, sentimentele, experienţele, atât în contextul Bisericii, cât şi în contextul societăţii. S-ar putea spune că se regăseşte în mijlocul lor şi că reuşeşte să Îl aducă pe Hristos mai aproape de inimile tinereşti şi pe tineri, mai aproape de Biserică.

Pe lângă lucrarea cu tinerii, Preasfinţitul Părinte Lucian este şi păstorul celor bătrâni, al celor aflaţi în suferinţă, încercând ca, de fiecare dată când are ocazia, să le aducă bucurie şi mângâiere, ţinându-i de mână şi împărtăşindu-le parte din sufletul său printr-un zâmbeţ printr-o vorbă dulce şi întotdeauna prin rugăciune.

La ceas aniversar, când se împlinesc 12 ani de misiune creştină sub oblăduirea duhovnicească şi administrativă a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, preoţii şi credincioşii Episcopiei Caransebeşului sunt încredinţaţi de lucrarea frumoasă ce s-a împlinit în acest răstimp în istorica instituţie bisericească superioară a Banatului Montan.

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţite Părinte Episcop Lucian!

Așadar,  ne întâlnim Acasă  pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.